Jolla – Sailfish 2.0

Jolla Oy julkaisi syyskuun alussa Sailfish -käyttöjärjestelmästä uuden version, joka on ensimmäinen osa tiellä kohti versiota 2.0. Jollan oma virallinen blogi kertoi tästä suuresta päivityksestä otsikolla Sailfish OS 2.0 now available for early access users!

Jolla Oy huomauttaa, etteivät kaikki kakkosen ominaisuudet vielä tulleet tässä viimeisimmässä päivityksessä, vaan lisää on tulossa. Kun kaikki on koossa, myös  versionumero päivittyy 2.0:ksi. Itse kirjoitan jo nyt versiosta 2.0, vaikka ei käytössäni se virallisesti vielä olekaan. Nämä käyttöliittymäuudistukset kun joka tapauksessa ovat Sailfish 2:n ominaisuuksia.

Sailfish 2

Sailfish 2

Mitä uutta käyttöliittymässä?

Tässä kirjoituksessani vertailen lyhyesti aiemman ja nykyisen version eräitä käyttöliittymän ominaisuuksia. Vertailussa käytetyt Sailfishin versiot ovat 1.1.7.28 Björnträsket ja parhaillaan varhaisjakelussa oleva 1.1.9.28 Eineheminlampi.

Sailfish, aiempi versio ja 2.0

Sailfish, aiempi versio ja 2.0

Jollan käyttöliittymän keskeisiä osia ovat Lukitusnäyttö (Lukkonäyttö), Aloitusnäyttö (Alkunäyttö), Sovellukset (Sovellusnäyttö), Tapahtumat (Tapahtumanäyttö), Vetovalikko ja Kannet. Näiden osien saumaton yhteistoiminta erityisesti sovellusten aidossa moniajossa erottaa Jollan ja Sailfishin edukseen kaikista muista mobiililaitteiden käyttöjärjestelmistä.

Lukitusnäyttö

Kirjoitukseen liittämissäni yhdistelmäkuvissa on vasemmalla joko yksi taikka kaksi kuvaa Björnträsket -versiosta ja oikealla yksi tai kaksi kuvaa Sailfish 2:sta (Eineheminlampi). Kuvassa alla siis vasemmalla aiemman ja oikealla uuden version Lukitusnäyttö.

Lukitusnäyttö, aiempi versio ja 2.0

Lukitusnäyttö, aiempi versio ja 2.0

Mielestäni uusi lukitusnäyttö on ilman epäilystä tyylikkäämpi ja informatiivisempi. Erityisesti uusia käyttäjiä varten lukitusnäytössä vilahtavat oikealla ja vasemmalla reunalla pyyhkäisyvihjeet, jotka opastavat pyyhkäisemään näyttöä horisontaalisesti.

Vetovalikko

Eräs parhaista Sailfishin uniikeista ominaisuuksista on kätevä vetovalikko. Lukitusnäytön vetovalikossa on käyttäjän valintojen mukaan 1 – 3 sovellusta tai toimintoa. Itse olen asetuksissa nyt määritellyt tähän valikkoon Viestit, Kameran ja Asetukset.

Vetovalikko, aiempi versio ja 2.0

Vetovalikko, aiempi versio ja 2.0

Vetovalikon paras puoli liittyy sen käytettävyyteen. Ei ole tarpeen osua mihinkään pieneen käyttöliittymäkontrolliin, vaan sormella vedetään näyttöä ronskilla otteella käytännössä mistä tahansa näytön osasta.

Vetovalikko voi olla näytön ylä-, ala- taikka kummassakin reunassa jolloin näkyvissä on vihje käyttäjälle (katso lukitusnäytön kuvaa, jossa vihje näkyy yläreunassa).

Aloitusnäyttö ja kannet

Lukitusnäytöltä pääsee joko suoraan tapahtumiin (kun jotakin uutta on ilmaantunut) tai aloitusnäytölle, jossa näkyvät käynnissä olevien sovellusten pienoiskuvakkeet, eli kannet. Jollassa nämä kuvakkeet päivittyvät reaaliajassa: jos vaikkapa Selaimen sisältö päivittyy, näkyy se myös Selaimen kannessa aloitusnäytöllä. Kantta napsauttamalla sovellus aukeaa koko näytölle.

Aloitusnäyttö ja kannet, aiempi versio ja 2.0

Aloitusnäyttö ja kannet, aiempi versio ja 2.0

Myös uusittu aloitusnäyttö on aiempaa selkeästi  parempi. Yläreunassa näkyvät perustiedot, kuten jäljellä oleva virta, kello ja tiedot käytössä olevista yhteyksistä. Alareunassa on uusi kätevä ”kahva”, josta vetämällä tulevat sovellukset näkyviin, jolloin kannet tyylikkäästi pienentyvät sovellusnäytön  liukuessa aloitusnäytön päälle.

Aiemmasta versiosta poiketen kansilla on nykyään vain yksi toiminto ja tämä suoritetaan pientä pikapainiketta napsauttamalla, eikä enää kantta oikealle tai vasemmalle pyyhkäisemällä. Uusi tapa on käytettävämpi ja intuitiivisempi, mutta rajoittaminen useissa ohjelmissa (kuten Selaimessa) yhteen toimintoon on toki heikennys edelliseen versioon verrattuna.

Parasta kuitenkin on se, että kansilla edelleen on toimintoja, joiden avulla sovellusta voidaan ohjata sitä edes avaamatta. Sovelluksia on aiempaan tapaan mahdollista myös sulkea aloitusnäytöllä kantta hieman aikaa painamalla, jolloin näkyviin tulee sulkemispainike.

Kurkistus ja sovellusten moniajo

Aito sovellusten moniajo ja erinomaisesti moniajon ominaisuuksia tukeva käyttöliittymä ovat Jollan ja Sailfishin erikoisuuksia. Kun koko näytön peittää joku sovellus, on oikealta, vasemmalta tai ylhäältä reunan ulkopuolelta alkaen hitaasti pyyhkäisten mahdollista vähitellen häivyttää aktiivinen sovellus taustalla näkyvien kansien tieltä.

Kurkistus, aiempi versio ja 2.0

Kurkistus, aiempi versio ja 2.0

Kun kannet tulevat näkyviin, ne näyttävät sovelluksen tilan. Eli jos kansia on vaikkapa yhdeksän kappaletta, näkee käyttäjä näistä sovellusten reaaliaikaisesti päivittyvistä pienoiskuvakkeista yhtä monen sovelluksen tilan yhdellä vilkaisulla.

Vaikka ei kuvasta yllä ilmenekään, käyttäjä voi jatkaa pyyhkäisyä kunnes aktiivinen sovellus näkyy sekin enää kantena, ja siitä sitten takaisin palaten sovellus peittää jälleen koko näytön läpinäkymättömästi. Käyttäjän halutessa vaihtaa toiseen käynnissä olevaan sovellukseen, hän vie kurkistuspyyhkäisyn loppuun saakka ja napsauttaa toisen sovelluksen kantta.

Tapahtumat

Nähdäkseni eniten on kehittynyt tapahtumanäyttö. Aiemmin tämä näyttö pyyhkäistiin esiin alhaalta näytön reunan ulkopuolelta alkaen. Itse en koskaan tykästynyt aiemman version tapahtumanäytön toteutukseen. Uusi, sitä vastoin, on peräti erinomainen.

Tapahtumat, aiempi versio ja 2.0

Tapahtumat, aiempi versio ja 2.0

Tapahtumiin päästään joko lukitusnäytöltä suoraan silloin kun joku uusi tapahtuma näkyy kuvakkeena vasemmassa reunassa, tai aloitusnäytöltä vasemmalle tai oikealle pyyhkäisemällä. Jos käytössä on Kumppaninäkymä, vaihtuvat nämä kolme pyyhkäisyjen tahtiin (karuselli).

Erinomaisena uutena ominaisuutena on tapahtumissa näkyvä sää napsautuksella laajennettavissa viiden vuorokauden sääennusteeseen.

Loistavia uudistuksia!

Olen nyt käyttänyt tätä uutta käyttöjärjestelmää runsaan viikon. Kohennettu käyttöliittymä on niin loistava, että huomaan toistuvasti myhäileväni itsekseni suorittaessani Jollan kännykällä arkisia askareita.

Lopuksi on syytä antaa erityismaininta uusille tunnelmille, joista käytössäni nyt oleva on nimeltään Ponteva. Aiemman version kuvat tässä kirjoituksessa ovat tunnelmalla Keira Black.

Niin ja se tunnetuin Jollan erityispiirre… Näiden uusien tunnelmien taustakuvat ovat Jolla Oy:n järjestämän kuvakilpailun mainiota satoa. Tässäkin vaiheessa tuli todeksi Jollan harjoittama yhdessä tekeminen.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset