Microsoft – Windows 10 laitetapahtuma

Nokia ennen Stephen Elopia suunnitteli kännyköitä laitelähtöisesti: tehtiin hyviä laitteita, joihin piilotettiin sisälle joku käyttöjärjestelmä. Elopin aikana Nokia suunnitteli laitteita sopusoinnussa käyttöjärjestelmän kanssa: jopa värit sovitettiin yhteen käyttöliittymän värien kanssa.

Nyt osana Microsoftia, ja Satya Nadellan valvovan silmän alla, Lumioita suunnitellaan käyttöjärjestelmän ehdoilla: ei ole kännykkää, jossa pyörii joku käyttöjärjestelmä, vaan on käyttöjärjestelmä, jonka päälle suunnitellaan kännykkä.

Microsoftin kesällä järjestämät Windows 10 -julkistukset jäivät pahasti vajaiksi, koska kymppi tuli tuolloin vain pöytäkoneille ja tableteille. Kännykät jäivät kyydistä, eikä suuryritys pystynyt esittelemään ehyttä Windows 10 -ekosysteemiä.

Kokonainen ekosysteemi

Suurtapahtumassa Windows 10 Devices Yhdysvaltain New Yorkissa tänään Microsoft vihdoin esitteli uusia kymppilaitteita, joiden joukossa peräti kolme uutta matkapuhelinta. Tilaisuuden tarkoitus oli nimenomaan esitellä kympille suunniteltuja laitteita. Tiedoksenne, että kaikki tämän kirjoitukseni kuvat ovat Devices -tapahtuman videotallenteelta.

Terry Myerson stagella

Terry Myerson stagella New Yorkissa

Johdannon jälkeen Terry Myerson kiitteli lähes kaikkia, kehui vuolaasti Windows 10:stä saatua palautetta ja kertoi kympin löytyvän jo yli 110 miljoonasta laitteesta. Lisää hyviä uutisia suorastaan tulvi: käyttäjiä tulee lisää, sovelluskaupassa käy kuhina ja universaalit Windows -sovellukset ovat tulossa kuulemma ainakin Facebookista ja Instagramista.

Muistin virkistämiseksi kerrottakoon, että nämä universaalit Windows -sovellukset toimivat samalla tai lähes samalla tavoin tavallisella pöytätietokoneella, tabletilla ja kännykällä.

Kaikenlaisia laitteita…

Ensimmäinen esitelty laite oli XBox -pelikone lisälaitteineen. Kävi selväksi, että teho riittää ja pikselit kovassa vauhdissa vain vingahtelevat. En ole tehopelaamisen ystävä, joten ei tästä enempää…

Seuraavana oli HoloLens, ohitan tämänkin lyhyellä, vaikka päälle puettavat hologrammit toki olivat viileitä… Ainakin tuottajat peli- ja elokuvateollisuudessa ovat näistä varmasti kiinnostuneita, etenkin kun tilaisuudessa julkaistiin myös HoloLensin kehittäjäversio.

Holosotaa

Holosotaa

Päälle puettavista hologrammeista kiiruhdettiin oikeisiin päälle puettaviin laitteisiin. Elämä Microsoft Band -älyrannekkeen kanssa on Lindsey Matesen puheen perusteella jännittävää ja terveellistä. Laite toimii myös yhdessä kännykän kanssa, kuten Windows 10 -laitteen tuleekin.

Lindsey lähes tyrmäsi yleisönsä big datalla ja kaikenlaisella tilastotiedolla, jota ranneke käyttäjällensä taltioi. Jos joku haluaa yksityiskohtaisia käppyröitä arkipäivänsä jokaisesta hetkestä, saattaa Microsoft Band olla juuri häntä varten.

Microsoft Lumia 550, 950 ja 950 XL

Microsoftin ensimmäisiä Windows 10:n päälle suunniteltuja kännyköitä estoitta kehui ja esitteli tuore laitejohtaja Panos Panay. Hän oli lavalla kuin kotonaan. Laatusanoihin ja elämyksiin nojaavalla esityksellä Panos pyysi ja myös sai yleisöltä tunnepohjaisia reaktioita.

Panos Panay ja uusi Lumia

Panos Panay ja uusi Lumia

Muiden laitteiden esittelyn jälkeen tosin on helppo havaita, etteivät kännykät ole Microsoftilla eritysasemassa. Ne ovat vain yksi tuotesegmentti, joka täydentää uutta käyttöjärjestelmää hyödyntävän tuotepaletin.

New Yorkissa myös kävi selväksi Nadellan rakentama kilpailuasetelma. Microsoft aikoo haastaa Applen, ja siihen tarvitaan innovaatioita ja laatua. Siksi näissä uusissa lippulaivakännyköissä Lumia 950 ja Lumia 950 XL on supertarkka näyttö, nopea lataus, paljon muistia, erinomainen kamera ja monenlaista laajennettavuutta.

Omasta mielestäni kiintoisin ominaisuus kännyköissä oli jo aiemmissa tilaisuuksissakin esitelty Continuum. Tällä kerralla ei jäänyt epäilystä asian aitoudesta. Termiä visio ei nyt viljelty, se on tullut jo todeksi.

Kontinuumi

Bryan Roper ja Kontinuumi

Kuvassa yllä on Continuum elossa ja toiminnassa Bryan Roperin esittelemänä. Kännykkä on yhdistetty lisälaitteiden avulla suureen näyttöön, näppäimistöön ja hiireen. Puhelimen käyttöjärjestelmä mukautuu suurempaan näyttöön, jolloin universaalit sovellukset näyttävät samoilta kuin tavallisessa tietokoneessa.

Kuvassa on parhaillaan menossa havaintoesitys siitä, kuinka kännykkää voi suureen näyttöön yhdistettynäkin edelleen käyttää vapaasti kännykkänä. Suurella näytöllä on universaali viestisovellus ja kännykän näytöllä toinen sovellus pienemmän näytön mukaisesti.

Oletettavasti kontinuumi ei toimi Lumia 550:ssa. Microsofthan on jo aiemmin ilmoittanut kyseisen ominaisuuden tulevan vain malliston yläpäähän.

Innovaatioiden juhlaa

Lopussa seurasi vielä yllätys, kun Panos Panay kertoi uudesta kannettavasta tietokoneesta nimeltä Surface Book, joka itse asiassa on kannettavan ja tabletin hybridi. Lieneekö markkinointikysymys, kun laite esiteltiin kannettavana tietokoneena, eli laptoppina?

Tapahtuma oli todellista innovaatioiden vyöryä. En ryhdy tässä listaamaan esiteltyjen laitteiden ominaisuuksia, koska ne löytyvät jo lukuisilta sivustoilta. Microsoftin oma virallinen uutinen löytyy otsikolla Microsoft redefines the laptop with Surface Book, ushers in new era of Windows 10 devices.

Pääjohtaja Satya Nadella tällä kerralla poikkeuksellisesti ensin katseli esityksen ja vasta lopuksi loihe lausumaan muutaman sanan. Hän asetti asiat kohdalleen: laitteet menevät ja tulevat, henkilö ja henkilökohtainen sisältö ovat kaiken keskiössä. Tästäkin olen samaa mieltä.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset