Microsoft – Lumia 950 XL

Microsoftilta odotettiin uutta lippulaivakännykkää tälle syksylle. Sellainen on Microsoft Lumia 950 XL, joka julkistettiin Windows 10 Devices -tapahtumassa 6.10. Samalla esiteltiin useita Windows 10 -käyttöjärjestelmälle suunniteltuja laitteita, mutta itse olen kiinnostunut nimenomaan tästä uudesta Lumiasta.

Keskityn tässä kirjoituksessani itselleni eniten merkitseviin seikkoihin. Kiinnitän kännykässä huomiota nykyään erityisesti siihen, kuinka se toimii yhdessä muiden laitteiden kanssa. Myös kännykän kamera on minulle tärkeä. Kun esimerkiksi otan kuvia Lumialla tai Jollalla, haluan siirtää ne OneDriveen ja käsitellä myöhemmin pöytäkoneellani.

Windows 10 Devices Event

Windows 10 Devices Event

Entä jos kännykällä olisi yhtä kätevää käsitellä kuvia, kuin on tavallisella tietokoneella? Suurelta näytöltä näkee paremmin, oikealla näppäimistöllä on kätevämpi kirjoittaa ja, sanotaan sormen tarkkuudesta mitä tahansa, hiiri on monessa asiassa ylivertainen.

Puhelin, joka toimii täysverisen tietokoneen lailla (mainosteksti)

Microsoftin uudet Lumiat ovat ensimmäiset kännykät, joiden kohdalla on oikeutettua todeta niiden toimivan kuten perinteiset pöytäkoneet. Tähän tarvitaan kaksi uutta, Windows 10:n tuomaa ominaisuutta: universaalit sovellukset ja Continuum. Jälkimmäisen Microsoft esittelee seuraavalla tavalla:

Puhelimissa olevan Jatkuvuus eli, Continuum -toiminnon ja tänään esitellyn näyttötelakan avulla voit kytkeä puhelimen ulkopuoliseen näyttöön, ja muuttaa sen isommalla näytöllä näkyväksi viihdekeskukseksi. Voit myös ottaa mukaan näppäimistön ja hiiren, ja työskennellä kuin PC:llä käyttäen Windows 10 -sovelluksia, kuten Microsoft Officea, ja vastaanottaa samaan aikaan puheluita, tai tehdä muita asioita.

Continuumia demosi Bryan Roper. Esitys oli todella vakuuttava. Microsoft Display Dock -lisälaitteella Lumia saa käyttöönsä suuren ulkoisen näytön, näppäimistön ja hiiren. Jopa tiedostojen lataamista USB:n avulla näytettiin kiinnostuneelle yleisölle. Sovellukset toimivat ulkoisella näytöllä sulavasti, koska Lumiassa riittää tehoa (Qualcomm Snapdragon 810 kahdeksalla ytimellä).

 

Bryan Roper ja Continuum

Bryan Roper ja Continuum

Suurella näytöllä ei suinkaan näy sama sovellus vain suurempana, vaan universaalit sovellukset mukautuvat näytön kokoon ja todella hyödyntävät käytössä olevat pikselit. Toisin sanoen, Lumialla pyörivä sovellus näyttää suurella näytöllä samalta kuin tavalliselta tietokoneelta ajettuna. Tätä tarkoittaa yhtenäinen käyttökokemus.

Itse suomentaisin Continuumin Jatkumoksi, en Jatkuvuudeksi. Tämä uusi toiminnallisuus ei tule Windows 10:n mukana kaikkiin Lumioihin, vaan kännykästä on löydyttävä myös Continuumia tukeva tekniikka. Microsoft onkin jo aiemmin todennut, ettei Continuum tule uusiinkaan edullisimpiin Lumioihin.

Kuvassa alla on Microsoft Display Dock kännykän ja lisälaitteiden välissä. Microsoft Display Dockin hinta ei ole tiedossani, mutta oletettavasti puhutaan joistakin kymmenistä euroista.

Microsoft Display Dock

Microsoft Display Dock

Voidaanko kenties puhua jo täysin uudesta tietokoneen mallista? Kyllä, mutta vain osittain. Kaikki Lumialla pyörivät sovellukset eivät osaa hyödyntää tarjolla olevaa suurempaa näyttöä, näppäimistöä taikka hiirtä. Ainoastaan universaalit sovellukset kykenevät tähän.

On kuitenkin selvää, että sovelluksia kehittäville tahoille on nyt tarjolla aivan uudenlaisia mahdollisuuksia, kun sovellus voidaan kehittää samaan aikaan perinteiselle pöytäkoneelle, tabletille ja kännykälle. Jos kaikki sovellukset olisivat universaaleja, en ehkä enää tarvitsisi kuin kännykän?

Kamera

Lumioissa on aina kiinnitetty paljon huomiota kameraan. Lumioita on myyty mainostamalla kameraa. Erityisesti jo Nokian aikoihin markkinoille tullut Lumia 1020 oli kuuluisa kameransa ominaisuuksista (mm. kameran pikselimäärä huimat 41 MP).

Uusia Lumioita esitellyt Panos Panay ei keskittynyt lukuihin sinänsä, vaan kehui erityisesti lopputulosta, eli kuvien laatua myös vaativissa olosuhteissa, kuten liikkeessä ja hämärässä.

Panos Panay ja Lumian kamera

Panos Panay ja Lumian kamera

Mielestäni 950 XL:n kauppoihin tuloon saakka lippulaivalumia on 1520, joten vertailen kameran ominaisuuksia myös siihen. Pääkameran strategiset luvut kahdella vanhemmalla ja tällä uudella Lumialla ovat seuraavat:

  • Lumia 1020 (07/2013): 41 MP, f-numero/aukko: f/2,2, kennon koko: 1/1,5 tuumaa
  • Lumia 1520 (10/2013): 20 MP, f-numero/aukko: f/2,4, kennon koko: 1/2,5 tuumaa
  • Lumia 950 XL (10/2015): 20 MP, f-numero/aukko: f/1,9, kennon koko: 1/2,4 tuumaa

Pelkkien lukujen perusteella ei voida väittää 950 XL:ssä olevan Lumioiden paras kamera tähän saakka. F-numero/aukko on sitä parempi, mitä pienempi luku on. Samoin kennon koko 1/1,5 merkitsee suurempaa kennoa kuin 1/2,4 tai 1/2,5. Lukujen perusteella 950 XL on kameran osalta parempi kuin 1520, mutta häviää pikseleissä ja kennon koossa 1020:lle.

Suunta pikselien määrästä muihin, tärkeämpiin ominaisuuksiin on oikea. Näin Microsoft Devices -tapahtuman tiedotteessa:

Viimeisimmän sukupolven PureView-kamerat 20:n megapikselin sensoreilla, luonnollisilla kolmois-LED-salamoilla sekä 4K-videotallennuksella, Lumia 950 ja Lumia 950 XL mahdollistavat nopeamman tarkennuksen ja terävämmät kuvat ja videot myös haastavissa olosuhteissa.

Kiinnostaako?

Microsoft Lumia 950 XL on Nokia Lumia 1520:n ja Jollan julkaisujen jälkeen ensimmäinen kännykkä, josta olen aidosti innostunut. Käytännössä on siis kulunut peräti kaksi vuotta ilman sykähdyttäviä uutuuksia, vaikka lumiaa, omppua ja androidia on tullut markkinoille tasaiseen tahtiin.

Lumia 950 XL

Lumia 950 XL

Nyt käytössäni oleva Lumia 1520 asettaa tietyt vaatimukset seuraavalle Lumialleni. Näytön on oltava tarkka ja täydet tai lähes 6 tuumaa. Kameralla on saatava loistavia kuvia. Kännykän rakenteen ja muotoilun tulee suorastaan tihkua laatua. Lumia 950 XL on nyt listallani ykkösvaihtoehtona, kun joskus päivitän Lumiani uuteen.

Kokonaisuutena pidän Microsoftin julkaisupolitiikasta: hieman harvemmin, mutta hyvää. On myös erittäin tärkeää, että Lumia 950:n ja 950 XL:n ohella tulee uusi perusmalli Lumia 550, joka on edullinen tapa tutustua Windows kymppiin.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset