Solu – Solu Social Computer

Kotimainen Solu Machines julkisti torstaina 15.10. Yhdysvaltain San Franciscossa monella tavalla vallankumouksellisen Solu -tietokoneensa. Kokonaisuus on poikkeuksellinen, koska laite itsessään, sen käyttöjärjestelmä ja niiden takana oleva ajattelutapa ovat täysin uudenlaisia. Tämän kirjoitukseni kuvat ovat pääosin peräisin julkistamistilaisuuden videotallenteelta.

Tapahtumasta lennättivät tietoa Mobiili.fi otsikolla Odotus on päättynyt: tässä on suomalaisyrityksen mullistava tietokone ja Tivi.fi rubriikilla Tällainen se on: Solun mullistava pilviajan pc – suomalainen startup haastaa pc-jättiläiset. Solu on tilattavissa KickStarter -joukkorahoituspalvelussa, josta löytyvät myös Solun tarkemmat tiedot. Toimitusajaksi arvioidaan toukokuuta 2016.

Kristoffer Lawson stagella

Kristoffer Lawson stagella

Olen useaan otteeseen, viimeksi kirjoitukseni Microsoft – Windows 10 pöytäkoneella lopussa kysellyt, josko olisi mahdollista käyttää tietokonetta aktiviteettilähtöisesti. Tällä tarkoitan, etten ensin etsisi ja avaisi sovellusta ja sitten sillä tekisi jotakin, vaan ensin kertoisin tietokoneelle aikovani esimerkiksi kirjoittaa, jolloin minulle tyrkytettäisiin tehtävään sopivia ohjelmia ja aiempia kirjoituksiani mahdollisesti edelleen työstettäviksi. Tämä vähentäisi käyttäjän muistikuormaa verrattuna nykyiseen sovelluslähtöiseen malliin.

Uusi paradigma

Solu menee paljon pidemmälle ja uudistaa tietokoneen käytön koko ajattelutavan. Uudessa paradigmassa sisältö ja yhteisö ovat ensin. Sovelluksilla, tiedostoilla, kansioilla ja muilla perinteisesti määräävillä seikoilla on korkeintaan välinearvoa. Käyttäjä valitsee ensin sen oman juttunsa ja sitten tekee sille jotakin.

Seuraavissa kuvissa näkyy mullistava käyttöliittymä, joka muistuttaa epäsymmetrisesti leviävää solukkoa. Kukin yksittäinen solu kuvaa käyttäjän omaa tai muiden kanssa yhteistä, eli jaettua projektia. Ensimmäisessä kuvassa alla on valittu yksi, jolloin sille soveltuvat toiminnot ilmaantuvat ympärille kehäksi. Tässä demotaan jakotoimintoa (Share).

Solu - jakaminen

Solu – jakaminen

Kun jakaminen on suoritettu, uusi solu ilmaantuu kaikille käyttäjille, joille se jaetaan. Jakaminen on tässä ymmärrettävä paljon laajemmin kuin tavallisessa lähetä tämä juttu kaverille -merkityksessä. Solussa jakaminen merkitsee yhdessä tekemistä, joka on perustelu Solun lisänimelle Social Computer. Eri käyttäjät vaikka eri puolilla maailmaa voivat pilvipalvelun avulla nähdä ja muokata esimerkiksi samaa jaettua dokumenttia.

Tilaisuudessa esiteltiin myös näkymä Solun yhteystiedoista, joissa henkilöt olivat asiaan kuuluvasti eräänlaisia soluja. Ei käynyt selväksi, pystyykö käyttäjä helposti lisäämään henkilöitä  projektisoluihin muutoin kuin jakotoiminnon kautta linkittämällä. Itse pitäisin luontevana lisätä henkilöitä projektisoluihin myös mitään heti jakamatta tai mitään viestiä lähettämättä.

Solu - jaettu

Solu – jaettu

Projektisoluja zoomailtiin näyttävästi lähemmäs ja taas kauemmas. Näytettiin myös Solu -tietokoneen muuntautumista käteväksi ohjaimeksi suureen näyttöön yhdistettäessä, mikä vaikutti erittäin toimivalta ratkaisulta. Tietokone normaalisti tarvitsee erilaisia lisälaitteita, kuten esimerkiksi jonkinlaisen tulostimen. Tätä puolta ei demonstroitu, eikä se minulle henkilökohtaisesti ole mikään kynnyskysymys.

Kenelle ja miksi?

Solu vapauttaa käyttäjän sovellusten ostamisesta, päivityksistä ja varmuuskopioinneista. Oikea applikaatio on käytössä aina tehtävän mukaisesti, eikä sitä tarvitse erikseen ostaa. Solun mallissa koko käyttöjärjestelmä ja sovellukset ostetaan SaaS -periaatteella mutta yhdeltä luukulta. Ohjelmia ei tarvitse ostaa yksi kerrallaan, eikä niiden käytön laajuudesta sakoteta. Kaikki kuuluu kiinteään kuukausimaksuun, jonka on arvioitu asettuvan pariin kymppiin.

Periaatteessa tarjolla siis on helppokäyttöinen, huoleton ja intuitiivinen tietokone kaikelle kansalle. Solun natiivien, eli Solun käyttöjärjestelmälle kehitettyjen sovellusten määrä on aluksi luonnollisestikin rajallinen, mutta Android -ohjelmien luvataan toimivan, joten jotakin monelle hyvin tuttua toki löytyy. Vielä tosin ei ole tiedossani, tarjotaanko myös nämä Android -sovellukset tarvittaessa pilvestä, vai asentaako käyttäjä ne itse perinteisesti.

Lienee selvää, ettei näin erikoinen uutuus aluksi saavuta suuria massoja, mutta monenlaisia idealistihörhöjä se taatusti vetää puoleensa. Itse tallensin tilauksen äsken vesissä silmin, Lawson nimittäin julkistuksen lopussa kertoi näiden tietokoneiden valmistusmaan olevan Suomi ja perusteluiksi listasi kolme valttia: maamme on eräs vähiten korruptoituneista, täällä on huipputason koulutus ja maailman parhaimpien joukkoon kuuluvat työolot.

Solu KickStarter

Solu KickStarter, erään idealistihörhön tilausvahvistus

Tämän vallankumouksen kunniaksi,

Kalmah – For The Revolution

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset