Microsoft – Continuum (kokeiltu)

Edellisessä kirjoituksessani Microsoft – Lumia 950 XL (kokeiltu) kerroin lyhyesti ensimmäisiä mietteitäni Microsoftin uudesta lippulaivakännykästä. Tänään sain kaivatun Microsoft Display Dock -näyttötelakan ja pääsin kokeilemaan Continuumia (jatkumo).

Toistaiseksi Microsoftin kännyköistä vain Lumia 950 ja Lumia 950 XL kykenevät Continuumia käyttämään, koska se asettaa laitteelle tiettyjä vaatimuksia, joita vanhemmat Lumiat ja uusi edullinen Lumia 550 eivät täytä.

Display Dockin käyttöönotto on todella helppoa

Avasin paketin, liitin näytön HDMI -kaapelin telakkaan, yhdistin USB-C:llä kännykän ja vielä virtajohto pistorasiaan. Siinä se – toimii. Kuvassa alla on näyttötelakan vasemmalla puolella USB-C kännykkään. Oikealla paksumpi näytön HDMI ja telakan virtajohto (USB-C).

Display Dock ja Lumia 950 XL

Display Dock ja Lumia 950 XL

Telakassa on kuvan kokoonpanossa vapaana yksi DisplayPort -liitäntä ja vielä paikat kolmelle tavalliselle USB 2.0:lle esimerkiksi näppäimistön ja hiiren liittämiseksi. Kuten kuvasta yllä näkyy, kännykkä toimii jatkumossa sekä hiirenä, että näppäimistönä. Kokeilin myös normaalikokoista USB -näppäimistöä, joka sekin toimi moitteetta.

Puhelimena ja tietokoneena yhtä aikaa

Suureen näyttöön yhdistettynä Lumia toimii edelleen puhelimena aivan normaalisti. Tämän kirjoituksen kuvista muut paitsi ensimmäinen on otettu Continuumia käyttävällä Lumialla (näyttökaapaukset ja valokuva). Alla näkyvästä tilasta Lumia palaa takaisin kosketuslevyksi pientä ylhäällä vasemmalla näkyvää tekstiä ”hallitse napauttamalla” koskettamalla.

Continuum - näytön hallinta

Continuum – näytön hallinta

Kun suuri näyttö on otettu hallintaan, sovelluksia käynnistetään Aloitusvalikosta kuten Windows 10:llä tabletilla tai tavallisella pöytäkoneella.

Universaaleja sovelluksia

Vain Windows 10:n universaalit sovellukset kykenevät käyttämään Continuumia, muut näkyvät suuren näytön Aloitusvalikossa harmaina.

Esimerkiksi iltapäivälehtien sovellukset eivät toimi, mutta niiden nettisivusto selaimessa kyllä toimii. Alla näkyy Aloitusvalikko ja taustalla PowerPoint. Jatkumon avulla Lumia 950 XL todella toimii kuten tietokone ja vaikkapa PowerPoint -esitysten luonti on vaivatonta.

Continuum - PowerPoint

Continuum – PowerPoint

Näytön vasemmassa alakulmassa on tuttuja kuvakkeita, joista avataan Aloitusvalikko, katsotaan ja suljetaan käynnissä olevia sovelluksia ja paljon muuta.

Yhä useampi palvelu sijaitsee internetissä ja on toteutettu normaalilla selaintekniikalla. Siksi onkin aivan erinomaista, että Windows 10:n oletusselain Edge toimii loistavasti Continuumissa.

Continuum - Edge

Continuum – Edge

Näiden universaalien sovellusten idea on samankaltaisuus tai jopa täysi samanlaisuus eri laitteilla (älypuhelin, taulutietokone, pöytätietokone, …). Esimerkiksi selaimen käyttökokemus vastaa kännykällä muita laitteita, etenkin kun yhdistettynä ovat hiiri ja näppäimistö.

Erittäin miellyttävä yllätys!

Kun katkaisin yhteyden näyttötelakkaan, ilmaantui alla näkyvä ohje yhteyden luomiseksi. Sinällään kiintoisaa, että tämä ohje ei näkynyt ennen yhteyden luontia. Käyttäjä voi valita joko langallisen tai langattoman yhteyden ohjeen. Langattoman tapauksessa näkyviin tulee myös Yhdistä -painike.

Continuum - ohje

Continuum – ohje

Tuota ohjetta en tarvinnut missään vaiheessa. Kaikki toimii intuitiivisesti ja jo aiemmin opituilla periaatteilla. Lumia, Display Dock ja Continuum yhdessä ovat erittäin miellyttävä yllätys. Lumia 950 XL todella on uudenlainen kannettava tietokone.

Käytettävyyden saralla Continuum ja Display Dock loistavat. Yhtään ainoata säätöä tai asetusta ei ollut tarpeen tehdä. En missään kohdassa joutunut miettimään, miten saisin jonkin asian tehdyksi, vaan ainoastaan mitä haluan tehdä seuraavaksi. Näin sen pitääkin olla.

Tämä nyt ei taas liity aiheeseen yhtään mitenkään, mutta tätä minä kuuntelen seuraavaksi:

Stratovarius – Father Time

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset