Jolla – tulevaisuus näyttää valoisalta?

Jolla Oy on Suomen aikaa eilen julkaissut tiedotteen, jonka mukaan yrityksen C-rahoituskierros onnistui ja tulevaisuus näyttää nyt valoisalta.

Rahoituskierroksen onnistumisen tärkein seuraus on Sailfish -käyttöjärjestelmän kehittämisen varmistuminen. Sailfish on virallisesti tällä hetkellä käytössä Jollan omassa kännykässä ja tabletissa. Seuraavaksi lienee vuorossa intialaisen Intexin tuleva älypuhelin.

Entä miltä tulevaisuus näyttää Jolla Tabletin osalta?

Kertauksena mainittakoon, että Jollan taulutietokonetta tilattiin yli vuosi sitten IndieGoGo -joukkorahoituspalvelun kautta ja vielä tänä syksynä Jollan verkkokaupasta ennakkotilauksena. Tilauksia mainitaan olleen yhteensä n. 12 000 kpl.

Jolla Tablet powered by Sailfish 2.0

Jolla Tablet powered by Sailfish 2.0

Suomenkielinen lehdistötiedote ei valitettavasti kerro asiasta yhtään mitään, vaan painottaa fokuksen jatkossa olevan käyttöjärjestelmän kehittämisessä:

Jolla itse keskittyy Sailfish OS:n ytimen kehittämiseen sekä tuottamaan ohjelmistopäivityksiä ja tukemaan lisensoijakumppaneitaan ja sovelluskehittäjiä.

Virallisella blogilla Antti Saarnio kertoo myös taulutietokoneesta, mutta ei sielläkään aiemmin uutisoidusta aikeesta jakaa yhtiö kahdeksi (uusi yhtiö laitekehitykseen). Hän korostaa käyttöjärjestelmää ja pahaenteisesti vähättelee tabletin merkitystä:

We receive daily more and more questions about the status of the Jolla Tablet and many people are seemingly frustrated – rightfully so. After I showed the cost breakdown for the Jolla Tablet project in my previous blog post, many have asked that why did we spend a big part of the tablet crowdfunding money on software development and not the tablet itself. To me this question as such does not make sense, since Sailfish OS is our product, our crown jewel, which we aim to make perfect for all of you – the tablet hardware is only a platform for the software.

TechCrunch.com on saanut Saarniolta enemmän kommentteja, mutta ei tabletin kohtaloa selville. Vaihtoehdot ovat rahojen palautus tai projektin jatkaminen:

So we are now looking into different alternatives. One of them is to continue with the tablet production. One is refunding of the tablets… We are now working to find out what is the realistic way to serve our customers.

Tabletin tulevaisuus on epävarma

Käytettävissä olevan tiedon perusteella on mahdotonta päätellä kuinka taulutietokoneprojektin lopulta käy. Itse ottaisin lyhyen pohdinnan ja pikaisen laskennan jälkeen tabletin noin 1000 kertaa mieluummin kuin rahat takaisin.

Asian tekee erittäin kiusalliseksi se, että laite (ja käyttöjärjestelmä) oli jo saatu valmiiksi ja pieni erä toimitetuksi aivan ensimmäisille tilaajille. Tarkkaa määrää ei ole vahvistettu, mutta sen arvellaan olevan korkeintaan 200.

Kyse ei siis ole siitä, että olisi tullut jokin muu kuin rahoituksen kohdentamisesta johtuva este, ja rahoitushan kerättiin meiltä tukijoilta IndieGoGo:n kautta. Eikä mikään pieni summa, vaan 2 575 568 Yhdysvaltain dollaria.

Onko myös yhteisöllisyyden tulevaisuus epävarma?

Itse aion jatkossakin tukea Jolla Oy:tä sen pyrinnöissä. Haluan kuitenkin ystävällisesti muistuttaa yhteisöllisyydestä, joka tähän saakka on ollut kantava voima kaikessa mitä on saatu aikaan, ja jonka pitäisi olla voimavara myös jatkossa.

Puhtaasti liiketoiminnan kannalta ajatellen Jolla Oy:n pitäisi keskittyä vain käyttöjärjestelmän kehittämiseen, mutta yhteisölähtöisestä näkökulmasta ja ollakseen oikeasti unlike Jolla Oy:n tulisi asettaa etusijalle tablettien toimittaminen.

Nyt näyttää siltä, että suurten rahoittajien sana painaa enemmän kuin jollayhteisön. Ehdotan, että tabletin tilanneilta kysytään mielipidettä projektin jatkosta ja että jatko myös tämän perusteella ratkaistaan. Mehän sen rahoitimme.

Ratkaisun ei tarvitse olla sama kaikille, vaan se voisi olla myös rahojen palauttaminen sitä vaativille ja Jolla Tablet sen edelleen haluaville.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset