Microsoft – Lumia 950 XL Navigointi

Uuden Microsoft Lumia 950 XL:n käyttöönotossa oli HERE:n karttojen ja navigoinnin puuttuminen eräs suurimmista yllätyksistä. HERE:n tilalla on Kartat. Aluksi oletin, ettei tässä uudessa karttaohjelmassa edes ole navigointimahdollisuutta, koska sanaa navigointi ei näy missään.

Pienen etsimisen jälkeen kaivattu toiminnallisuus löytyi…

Karttoja käytetään uusien Windows 10 -sovellusten tavoin, eli toiminnot löytyvät helposti valikosta. Navigointi voidaan aloittaa toiminnolla Hae tai Reittiohjeet. Hakutoiminnolla (yhdistelmäkuva alla) haetaan ensin kohde, josta on mahdollista avata Reittiohjeet. Suoraan Reittiohjeisiin mentäessä puolestaan kirjoitetaan ja tarvittaessa haetaan kohteeksi jotakin.

Kartat

Kartat

Yllä näkyvässä yhdistelmäkuvassa olen ensin käynnistänyt haun, sitten hakenut ”tampereen vohvelikahvilaa”, jolloin ohjelma löysi Panttitalon Vohvelikahvilan Tampereella. Tässä vaiheessa käyttäjä voi lisätä kohteen suosikkeihin, tulostaa tai jakaa tiedot, sekä kiinnittää kohteen kännykän aloitusnäyttöön.

Kolmannessa osakuvassa napsautin linkkiä Reittiohjeet, jolloin avautui laitimmaisena oikealla näkyvä reittiohje ja reittiohjeiden haku käynnistyi.

Yhdistelmäkuva alla näyttää reittiohjeiden haun tulokset, eli matkalla kohteeseen tarvittavat käännökset, reittiosuuksien nimet, etäisyydet jne. Karttakuvaa on mahdollista kuvan osoittamilla valinnoilla säätää mm. näyttämään ilmakuvan tai tiekartan.

Reittiohjeet

Reittiohjeet

Sinisen Aloita -ruudun valinta käynnistää navigoinnin. Asetuksista voi mm. laittaa päälle varoitukset yli- ja alinopeuksista, sekä määrittää liukusäätimellä näiden varoitusten rajat. Vaikkapa niin, että ylinopeudesta tulee varoitus, kun 80 km/h tai suurempi rajoitus ylittyy 5 km/h.

Kun kohde on kertaalleen haettu ja merkitty suosikiksi, sen voi Suosikkien kautta kiinnittää Aloitusnäytölle kohteena ja reittiohjeena. Alla näkyvässä yhdistelmäkuvassa olen mennyt Suosikkeihin valikon kautta ja painanut sormella Panttitalon Vohvelikahvilaa, jolloin näkyviin tuli pikavalikko. Suoritin kaksi alimmaista toimintoa ja asettelin Aloitusnäytölle ilmaantuneet ruudut yhdistelmäkuvan toisen osakuvan näyttämällä tavalla näytön yläosaan.

Kohteet Aloitusnäytölle

Kohteet Aloitusnäytölle

Aloitusnäytölle kiinnitetty reittiohje Navigoi paikkaan Panttitalon Vohvelikahvila käynnistää navigoinnin kohteeseen, paitsi että kuvaa ottaessani ei sisätiloissa siirtynyt varsinaiseen navigointiin (kolmas osakuva). Kiinnitetty kohde puolestaan avaa kohteen tiedot Kartat -sovelluksessa (neljäs osakuva).

Kartat on mainio sovellus ja sen avulla myös navigointi hoituu mallikkaasti. Mutta – peijooni sentään – eihän tästä ominaisuudesta tiedä kukaan.

Jotta mainio navigointitoiminnallisuus löytyisi paremmin ja myös näkyisi mainoskuvissa, suosittelen pikaisina korjaavina toimenpiteinä seuraavia: ensinnäkin tulee sovelluksen ruudussa lukea Kartat ja navigointi, ja toiseksi tulee Toimintokeskukseen lisätä toimintoruutu Navigoi (vaikka sinne Taskulampun ja Muistiinpanon viereen).

Entä jos kaikki tuntuisi olevan kunnossa, mutta mitään ei kuulu navigoinnin aikana? Tarkista äänenvoimakkuus. Lumian Ohjeista ja vinkeistä löytyy hakusanalla äänenvoimakkuus ohjeen aihe Muuta äänenvoimakkuutta (katso yhdistelmäkuvassa alla kaksi ensimmäistä osakuvaa).

Mahtuuko ääntä maailmaan?

Mahtuuko ääntä maailmaan?

[Kirjoitusta on muokattu 02.05.2016] Lisäsin ohjeet  navigoinnin äänenvoimakkuuden tarkistamisesta.

[Kirjoitusta on muokattu 09.07.2016] Kartat -sovelluksen uudemmasta versiosta löytyy kirjoitus otsikolla Microsoft – Kartat ja navigointi.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset