Jolla – ajatuksia ystävänpäivänä

Jolla Oy perustettiin lokakuussa 2011. Yhtiön tarina tähän saakka on täynnä lupauksia. Ensimmäinen toimitusjohtaja Jussi Hurmola lupaili TechCrunchin haastattelussa heinäkuussa 2012 peräti kahta älypuhelinmallia nopeasti. Myös neuvottelut sopimusvalmistajien kanssa olivat kesällä 2012 Hurmolan mukaan ja Taloussanomien uutisoimana jo hyvin pitkällä.

Optimismi perustui omaan ja aidosti erilaiseen käyttöjärjestelmään. Kaiken perustana oli lupaus pitää Meego elossa.

Jolla_07

Jolla_07 (tämä kuva tuli Jollan puhelimen mukana)

Jolla on elossa

Marraskuussa 2012 julkistettiin Meegoon perustuva Saifish OS. Vihdoin toukokuussa 2013 sähkötettiin uutista ensimmäisestä Sailfish -kännykästä. Näin YLE: Jolla julkisti ensimmäisen älypuhelimensa – markkinoilla vuoden lopussa.

Jollan kännykkä pysyi luvatussa aikataulussa. Helsingin Narinkkatorilla 27.11.2013 ensimmäiset ennakkotilaajat saivat omansa. Omasta mielestäni tapahtuma oli suomalaisen ja laajemmin myöskin eurooppalaisen mobiililaitevalmistuksen itsenäisyyspäivä. Sain ennakkoon tilaamani Jollan joulukuussa 2013 ja kirjoitin asiasta vaatimattomalle plokilleni.

Jollan ja Sailfishin voima alusta saakka on ollut yhdessä tekeminen. Jollayhteisön keskeisin saitti on Together Jolla Com (TJC), jossa käyttöjärjestelmää ja laitteita kehitetään yhdessä. Kuka tahansa voi tulla mukaan asettelemaan erilaisia asioita järjestykseen, kommentoimaan ja antamaan vastauksia muiden avuksi. Mukana on myös Jolla Oy:n henkilökuntaa.

Jolla Tablet julkistettiin marraskuussa 2014. Lähdin tähänkin pinnistykseen heti mukaan. Tabletteja Jolla Oy on toimittanut nykyisten tietojen perusteella vain runsaat 100 kappaletta ja tulee lopulta toimittamaan vain pienen osan tilattujen kokonaismäärästä. Erittäin todennäköisesti jään itse ilman.

Näiden mainioiden laitteiden olennaisin osa, eli Sailfish -käyttöjärjestelmä on vahvasti elossa ja nyt jo versiossa 2. Sailfish 2.0 tuli päivityksenä Jollaani syksyllä 2015.

Viestintälupaus?

Tahtoa ja yritystä on riittänyt. Vaikka tämä pieni startup on tuonut kuluttajille saakka jo oman loistavan käyttöjärjestelmän, kännykän ja tabletin, on ilmassa myös pettymystä erityisesti tabletin osalta.

Yhdessätekemisen luonteesta johtuen suurinta tyytymättömyyttä on aiheuttanut puutteellinen ja osin harhaanjohtavaksi koettu viestintä. Tämä näkyy myös Jolla Oy:n nykyisen toimitusjohtajan Antti Saarnion tuoreimmalla blogikirjoituksella Jolla Tablet: Aiming for Closure (boldaukset lisäsin omavaltaisesti).

”Q: Why didn’t you communicate more frequently during the campaign?
A: We realize now that in the Spring/Summer 2015 we were not that proactive in our communication. We were anticipating  the project to proceed with speed, and aimed at communicating about that next. This was clearly a mistake, we did not communicate proactively enough.

Mutta. Kyseisestä oivalluksesta on nyt kulunut jo yli kaksi viikkoa, eikä asiasta sen jälkeen ole kuulunut mitään. Tiedon panttaaminen ja viestintäkatkokset eivät kuulu yhdessätekemiseen. Omasta mielestäni nyt olisikin kaikkein tärkeintä pitää tämä lupaus aktiivisesta ja ennakoivasta viestinnästä.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset