Microsoft – Lumiasta Surface?

Nyt maaliskuussa kauppoihin tuleva Microsoft Lumia 650 on yleisten, mutta vahvistamattomien huhujen mukaan viimeinen Lumia. Vettä huhumyllyyn lisäsi erityisesti Microsoftin markkinointijohtaja Chris Capossela esiintyessään viime vuoden lopulla Windows Weeklyn videohaastattelussa otsikolla Windows Weekly 445: Microsoft Marketing Chief Chris Capossela.

Kyseisellä videotallenteella keskustelu pääsee kännykkäbrändiin noin 37:00 kohdalla. Mitään ilmoitusta brändin vaihdosta Lumiasta Surfaceen Capossela ei tietenkään anna. Hän vain avoimesti käsittelee Surfacen menestystä ja Lumian vaikeuksia, ei sen enempää, eikä vähempää. Huhujen pohjaksi tuokin tunnetusti riittää…

Video kannattaa ehdottomasti katsoa kokonaan jo senkin takia, että videolla valotetaan Microsoftin uutta tekemisen meininkiä, avoimuutta ja yhteishenkeä, joita nykyinen toimitusjohtaja Satya Nadella on vaalinut.

Brändi vaihtoon…

Itse jo kauan sitten – ja luonnollisesti ennen muita – suosittelin, että brändi olisi vaihdettu silloin, kun ensimmäiset kymppikännykät viime vuonna tulivat. Kirjoituksessani Microsoftin ekosysteemin evoluutio 14.08.2014 ohjeistin ystävällisesti, että Microsoft vaihtaisi malliston nimen kahden vuoden sisällä ja että uusi nimi olisi pilvipalveluja alleviivaava OnePhone.

Lumialogo

Lumialogo

Aikataulusta olen edelleen samaa mieltä, eli mahdollinen vaihdos tai brändien fokusointi tapahtuisi tänä vuonna syksyyn mennessä. Nykyään kuitenkin pidän huhuissa tarjottua Surface -brändiä käytännön syistä parempana, se kun on jo olemassa, tunnettu ja arvostettu.

Mutta. Nyt on kaikki syy olla poikkeuksellisen tarkkana. Jos olemassa olevan brändin alle tuodaan kokonaisia uusia tuoteryhmiä, ne joko kiillottavat, taikka himmentävät brändin kuvaa ja arvoa.

Erittäin suuri osa tähän saakka myydyistä Lumioista on edullisia 500- ja 600-sarjojen kännyköitä, joita on vaikea ajatella Surface-brändin alle. Mikäli Surface jatkossa olisi Microsoftin ainoa brändi kännyköille, olisiko silloin edullisia laitteita enää odotettavissa ollenkaan?

… vai edelleen kaksi brändiä?

Lumia on puhelin. Surface on tietokone. Lumia 950 Windows 10:llä on puhelin ja tietokone. Varoitan hämmentämästä Surface-brändiä laitteilla, joiden käyttötarkoitus ja käyttäjäkunta ovat erilaiset. Hyvä esimerkki onnistuneesta jaosta on Microsoftin kännyköiden nykyinen jako brändeihin Nokia ja Lumia.

Surfacelogo

Surfacelogo

On markkinoinnin kannalta jatkossakin järkevää pitää puhelimet ja tietokoneet erillään… vielä toistaiseksi. Ohjeistan pitämään kirkkaana mielessä näiden laitteiden erilaiset käyttötarkoitukset ja korostamaan eroa entisestään laitteiden esiasennetun sovellustarjonnan ja mukanaan tuomien sovellusten käyttöoikeuksien kautta.

Kun brändiä ei vaihdettu Windows 10:n tultua, voi Lumia mielestäni jatkaa, mutta se tulee fokusoida uudelleen. Tämä tarkoittaa, että eniten tietokonemaiset kännykät olisivat Surfacen alla.

Jos kännykän brändi vuonna 2017 on Lumia, se on edullinen laite kaikenlaiseen viestintään, pelaamiseen ja sisällön tuottamiseen. Lumioiden kalleimmissa malleissa voi jatkossakin olla markkinoiden parhaat kamerat.

Mikäli kännykän brändi vuonna 2017 on Surface, tulee laitteen olla metallia, sen on sisällettävä keskeiset toimistosovellukset, siinä tulee olla suuri näyttö, ja siitä tulee löytyä työskentelyä ja erityisesti etätyötä tukevia ominaisuuksia, sekä hyvä tuki lisälaitteille.

Hyvä ehdokas Surface-kännykäksi olisi ollut vuonna 2015 markkinoille tullut Lumia 950, mutta tuolloin vielä hieman keskeneräisenä brändivaihdokseen se luultavasti olisi vain rapauttanut brändiä. Lumia 950 ei ollut riittävän surfacemainen.

Nähdäkseni kännykkä on valmis Surface-brändin alle sitten kun se voidaan yhdistää suureen näyttöön ilman Continuumia ja kaikki sovellukset myös toimivat suurella näytöllä.

Entä jatkossa?

Kaukaisemmassa tulevaisuudessa ei ole erikseen puhelimia, vaan hyvinkin erilaisilla laitteilla käytetään samoja palveluja, kuten puhepalvelut. Nyt siirtymävaiheessa uudet mobiilipuhelimet toki ovat markkinoiden kiinnostavimpia laitteita, eikä tähän tule muutosta vielä vuosikausiin.

Näen, että Microsoftin kannattaa viedä Surface-brändin alle vain kehittyneimmät älypuhelimet. Mikäli Microsoft tulevaisuudessa Lumia 650:n jälkeen tuo markkinoille edullisia peruslaitteita Windows-käyttöjärjestelmällä, olkoot niiden brändi jatkossakin Lumia.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset