Microsoft – Windows 10 IoT Core

Vajaa vuosi sitten kyselin itsekseni, mikä tai mitä mahtaa olla Microsoft Windows 10 IoT. Tuolloin Microsoft oli vahvasti tulossa mukaan asioiden internettiin (Esineiden ja asioiden internet, Teollinen internet ja Internet of Things, IoT). Kesäisen julkistuksen ja lisääntyneen informaation myötä vastaus on tarkentunut. Näin Mircosoft:

Windows 10 IoT Core is a version of Windows 10 that is optimized for smaller devices with or without a display, and that runs on the Raspberry Pi 2 and 3, Arrow DragonBoard 410c & MinnowBoard MAX. Windows 10 IoT Core utilizes the rich, extensible Universal Windows Platform (UWP) API for building great solutions.

Microsoft on yhdessä Adafruitin kanssa jo hieman aikaa sitten koonnut aloituspaketin, jonka avulla kuka tahansa pääsee verrattain helposti kokeilemaan yksinkertaisten asioiden internetin ratkaisujen tekemistä kun sovelluskehitysympäristönä on Microsoft Visual Studio.

IoT Starter Pack

IoT Starter Pack

Adafruit myy pakettia nimellä Microsoft IoT Pack for Raspberry Pi 2. Tässä paketissa on täydellinen starttikokoonpano: yhden piirilevyn tietokone Raspberry Pi 2, useita komponentteja, kolme anturia ja käyttöjärjestelmänä Windows 10 IoT Core muistikortille asennettuna.

Ja mikä parasta, Microsoft tarjoaa mainiot ohjeet otsikolla Starter Pack for Windows 10 IoT Core on Raspberry Pi 2. Kyseiseltä sivulta löytyvät mm. tiedot paketin sisällöstä, ohjeet kehitysympäristön pystyttämiseen ja useita esimerkkiprojekteja.

Yksityiskohtaisissa ohjeissa kerrotaan esimerkiksi kuinka käytetään paketissa mukana tulevaa lämpötila- ja ilmanpaineanturia yksinkertaisen sääaseman rakentamiseen. Ohjeesta löytyvät kuvat kytkentäkaavioista, valmiin esimerkkikoodin täydentämisestä ja odotetusta lopputuloksesta.

On merkillepantavaa, että useat keskeisimmät tässä tarvittavat asiat, kuten Microsoft Windows 10 IoT Core ja Microsoft Visual Studio Community 2015 ovat saatavilla ja käytettävissä ilmaiseksi.

Myynnissä on jo myös uudempi Raspberry Pi 3. Tälle ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi ole samanlaista aloituspakettia Windows 10:lle, enkä osaa sanoa onko uudemman RasPin käyttäminen mahdollista Microsoftin esimerkkiprojekteissa.

Erilaisia Raspberry Pi -kokoonpanoja, komponentteja ja antureita löytyy myös kotimaisista verkkokaupoista ja onkin oletettavaa, että Microsoft IoT Pack for Raspberry Pi 2 on myös osa kerrallaan koottavissa ainakin toiminnallisesti samanlaisena.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset