Microsoft – Build 2016

Kivikaudella piirreltiin luolien seinille ja kalliojyrkänteille. Muinaisten ihmisten puhe alkoi yksinkertaisina äänteinä ja on siitä kehittynyt kieleksi. Piirtäminen ja puhe ovat luonnollisia itseilmaisun ja kommunikoinnin välineitä.

Yhdysvaltain San Franciscossa käynnistyi eilen Microsoftin Build 2016 -kehittäjätapaaminen. Avajaistilaisuudessa oli kantavana teemana ihmisen ja koneen luonnollinen kommunikointi kynän ja kielen avulla. Microsoft alleviivasi kieltä käyttöliittymänä, uusien kynätekniikoiden helppoutta, sekä kielen ja koneälyn yhdistymistä.

Yhtiön virallinen tiedote löytyy otsikolla Microsoft outlines intelligence vision and announces new innovations for Windows 10 ja uutinen Microsoft esitteli tulevia Windows 10 -uudistuksia ja uudenlaisia älykkäitä pilvipalveluita Build 2016 -tapahtumassa.

Build 2016 - Satya Nadella

Build 2016 – Satya Nadella

Tervetulotoivotukset lausui Satya Nadella aloittaen globaaleilla yhteiskunnallisilla ja filosofisilla kysymyksillä. Hän julisti olevansa teknologian suhteen optimisti henkilönä, samoin kuin Microsoft yrityksenä. Ja tämä yritys tarjoaa välineitä kehittäjien luovuudelle.

Nadella painotti jälleen, ettei Microsoftin visiossa ole kyse yksittäisistä laitteista, vaan mobiilista käyttäjäkokemuksesta. Tilaisuudessa ei laitteita juuri esiteltykään.

Terry Myerson hehkutti Windows 10:n olevan tykätyin ja nopeimmin levinnyt Windows koskaan. Tätä juhlistamaan tulee iso päivitys nimellä Anniversasy Update kesällä ilmaiseksi kaikille kympin käyttäjille.

Windows Ink

Kuluttajalähtöistä käytännön näkökulmaa esitteli Bryan Roper. Windows 10 mahdollistaa Windows Inkin avulla kynän todellisen hyötykäytön. Käytön aloitus tapahtuu innovatiivisesti: kun kynä napsautetaan ”käyntiin”, sovellusehdotukset tulevat näkyviin, jolloin käyttäjälle on tarjolla sovelluksia, joissa kynää parhaiten voidaan hyödyntää.

Windows Ink

Windows Ink

Kynä ei ole vain piirtelyä varten. Sillä esimerkiksi kirjoitetaan älykkäitä muistilappuja, joista digitaalinen avustaja Cortana osaa tiettyjen tunnistamiensa sanojen avulla muodostaa kalenterimerkintöjä. Monessa sovelluksessa on kynän apuna kätevä virtuaaliviivoitin.

Kevin Gallo väläytti kehittäjänäkökulmaa ja demosi kuinka Windows Ink herättää kynän eloon. Lisäämällä sovelluksen koodilistaukseen kaksi riviä koodia, tulevat kynä ja viivoitin käyttöön sovelluksessa. Terry Myerson totesikin, ettei ole ollut parempaa aikaa olla windowskehittäjä.

Microsoft HoloLens

Hologrammien kimpussa oli jälleen Alex Kipman. Microsoft HoloLens on jo niin pitkällä, että laitteita ryhdytään lähettämään kehittäjille ja kumppaneille. Esimerkkisovellus Galaxy Explorer on hologrammisovellusten kehittäjien vapaasti tutkittavissa.

Tilaisuudessa esiteltiin HoloLensin käyttöä uudenlaisena koulutusmuotona. Opiskelijat näkevät kohteen erittäin havainnollisesti, koska käytössä ovat kaikenlaiset tehokeinot ja kuvakulmat. Myös opettaja voi näkyä hologrammina. Tämä ei ole pelkkää teoriaa, vaan kyseinen koulutusmuoto on jo käytössä.

Build 2016 - HoloLens

Build 2016 – HoloLens

Nasan Destination Mars oli toinen esimerkki suurista kaarista. Muita käytännön edistysaskelia esiteltiin suuryritysten piiristä. Tavallisten käyttäjien henkilökohtaisia sovelluksia HoloLensille ei esitelty.

Cortanan kanssa kauppaan

Satya Nadella kertasi Microsoftin iskulauseita, kuten to empower people to achieve more. Asetelma ei Satyan mukaan ole ihminen vastaan kone, vaan ihminen koneen kanssa.

Yhteistyöstä paras esimerkki on digitaalinen avustaja Cortana, joka Nadellan visioissa on yhä enemmän mukana ja apuna kaikilla laitteilla. Cortana on jatkossa myös kauppa-avustaja. Marcus Ash Cortana-tiimistä näytti kuinka avustaja osaa tilanteisiin sidotusti ehdottaa esimerkiksi älykkäitä ostoksia ja ravintolavarauksia.

Cortana oli roolissa myös kun Lilian Rincon Skype-tiimistä demosi kuinka avustaja voi Skypessä osoittaa avainsanoja, muodostaa niistä linkkejä, ehdottaa majoitusmahdollisuuksia jne. Tämä tarkoittaa uusia kaupankäynnin mahdollisuuksia. Cortana tosin ei vielä tue omaa kieltämme, vaan ainoastaan suuria maailmankieliä.

Build 2016 - Skype

Build 2016 – Skype

Tavoite on luonnollisestikin helpottaa arkea, mutta vaarana on liian kattava ja yksityiskohtainen käyttäjän elämän ohjaaminen. Toivottavasti käyttäjä voi säätää haluamansa ohjauksen tason.

Skypen kerrottiin tulevan myös HoloLensille, joten Windows 10:ssä eri tekniikat ja sovellukset todella kattavat kaikki tai lähes kaikki laitetyypit.

Botti keskustelukumppanina

Nadella puhui uudenlaisista sovelluksista, joissa on yhä enemmän älyä. Cortanan lisäksi tällaisia ovat botit, eli älykkään oloisesti ja itsenäisesti toimivat tietokoneohjelmat. Kyse lienee suurista säästöistä, jos esimerkiksi verkkokaupan chatissa keskustelukumppani onkin botti, eikä oikea tehtävään palkattu työntekijä.

Tällaisen botin ”kouluttamista” esiteltiin yksityiskohtaisesti. Kouluttajan ei tarvitse olla sovelluskehittäjä, vaan hän voi olla esimerkiksi kyseistä liiketoimintaa hyvin tunteva henkilö, joka osaa ratkaista botille liian vaikeat asiat ja samalla opettaa ne botille.

Build 2016 - bottikoulu

Build 2016 – bottikoulu

Kuvassa yllä bottikouluttaja opettaa botille, että slangitermi ”my crib” tarkoittaa paikkaa. Tämä opetetaan botille ainoastaan yhden kerran, koska botti ei unohda asioita.

Jutun juoni?

Microsoftin uudet kuviot osuvat yllättävän monessa suhteessa yhteen kirjoituksessani Microsoft – Mosaiikki esittelemäni vision kanssa. On selvää, että Microsoftin syötti on nimenomaan houkutteleva näkymä uusista ansaintamalleista. Kehitystä viedään suuntaan, jossa Kauppa on vapautunut ikkunasta ja tapahtumaruudulta käynnistyksestä.

Cortanan kautta avautuu valtavasti luontevia tilaisuuksia kaupankäynnille. Kun kaupallisia ehdotuksia tekee luotettava yksityinen avustaja, on ostopäätös lähellä. Kuluttajat tutkitusti luottavat ystäviensä ja tuttaviensa suosituksiin, ja ystäväksihän Cortana pyrkii.

Entä miten esimerkiksi Suomessa tullaan hyödyntämään näitä Build 2016 -tapahtumassa julkistettuja uusia mahdollisuuksia?

Keskeinen kysymys on, menetämmekö ison kilpailuedun ja menestystekijän, jos koulutus ja elinkeinoelämä Suomessa eivät lähde mukaan hologrammien, elävän kolmiulotteisuuden ja kaupankäynnin uusien mallien maailmaan?

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset