Microsoft – Windows 10 Lumia 1520:lle

Microsoft Windows 10 Mobile on jo jonkin aikaa ollut saatavana myös joillekin vanhemmille Lumioille. En kuitenkaan rientänyt ensimmäisten joukossa päivittämään Nokia Lumia 1520:lle uutta käyttöjärjestelmää. Tänään katsoin ajan tulleen tässä suhteessa kypsäksi.

Windows 10 versiopäivitysneuvoja

Mutta, kymppipäivitys ei tule normaalilla rutiinilla, vaan kännykkään on ensin asennettava sovellus nimeltä Windows 10:n versiopäivitysneuvoja. Tämä löytyy Kaupasta (kts. kuva alla). Neuvoja asennetaan kuten muutkin sovellukset, jonka jälkeen se löytyy kaikkien sovellusten listalta (yhdistelmäkuvassa toinen kuva vasemmalta).

Versiopäivitysneuvoja

Versiopäivitysneuvoja

Kun Versiopäivitysneuvoja on käynnistetty ja painiketta Seuraava napsautettu, sovellus tutkii onko Windows 10 asennettavissa. Käytössäni oleva Lumia 1520 kelpasi ja seuraavaksi laitoin rastin ruutuun Ota Windows 10 -versiopäivitys käyttöön. Napsautin jälleen Seuraava, jolloin neuvoja ryhtyi tarkistamaan päivitystä (ensimmäinen kuva vasemmalta alla).

Versiopäivitysneuvoja

Versiopäivitysneuvoja

Kun tarkistus oli valmis, sovellus neuvoi vielä jatkotoimenpiteet ja Versiopäivitysneuvojan tehtävä oli ohitse. Puhelimen päivittäminen kymppiin tapahtuikin sitten normaalia kautta, eli Asetukset ja Puhelimen päivitys. Latasin ja asensin päivityksen normaalisti.

Pieni käytännön askare – siniväriä Aloitusnäytölle

Windows 10 on useimmissa valmiissa värimaailmoissa sininen. Esimerkiksi Aloitusnäytön valmiit mallikuvat ovat enimmäkseen sinisiä.

Yhdistelmäkuvassa alla on ensimmäinen osakuva Lumia 1520:n Aloitusnäytöstä versiossa 8.1. Toinen osakuva on versiosta 10 sellaisena kuin se oli heti päivittämisen jälkeen. Eli keltainen yleisilme säilyi.

Lumia 1520 kasista kymppiin

Lumia 1520 kasista kymppiin

Kolmas osakuva näyttää Asetuksista löytyvät mukauttamisvalinnat Aloitusnäytölle. Ennen tätä olin valinnut värien mukauttamisesta sinisen värin. Tässä valitsin taustaksi mallikuvista ensimmäisen, joka on sekin sininen. Valitsin taustakuvat koko näytön kuvaksi ja säädin läpinäkyvyyttä kuvan osoittamalla tavalla.

Otin käyttöön Näytä lisää ruutuja, jolloin Aloitusnäytölle tuli tapahtumaruuduille yksi keskikokoinen sarake lisää. Siirtelin ruutuja tyhjää tilaa täyttämään ja suurensin sisältöä päivittävät uutisruudut, jolloin uusi ilme on yhdistelmäkuvan neljännen kuvan mukainen. Omasta mielestäni lopputulos on paljon parempi kuin ennen muutoksia.

Mitkä Lumiat saavat päivityksen?

Päivitettävien kännyköiden lista varaumineen on Microsoftin päivityssivulla tällä hetkellä tällainen (eräät näistä malleista eivät ole olleet Suomessa saatavilla):

Windows 10:ksi päivitettävät puhelimet ja laitteet:1

Lumia 1520, 930, 640, 640XL, 730, 735, 830, 532, 535, 540, 635 1GB, 636 1GB, 638 1GB, 430, 435, BLU Win HD w510u, BLU Win HD LTE x150q, MCJ Madosma Q501

1 Windows 10 Mobilen saatavuus versiopäivityksenä nykyisiin Windows Phone 8.1 -laitteisiin vaihtelee laitteen valmistajan, laitemallin, maan, alueen, matkapuhelinoperaattorin, palveluntarjoajan, laitteistorajoitusten ja muiden tekijöiden mukaan. Edellyttää vähintään 1,4 gigatavun latausta. Versiopäivityksen lataamiseen ja asentamiseen tarvitaan WLAN-yhteys Internetiin, ja tiedonsiirrosta voidaan periä maksu. Voit tarkistaa laitteesi yhteensopivuuden ja lukea muita asentamiseen liittyviä tärkeitä tietoja Windows 10:n sivuston Tekniset tiedot -sivulta.

Kannattaako päivittää?

Itselläni on ykköskännykkänä Microsoft Lumia 950 XL, jossa Windows 10 toimii erinomaisesti. Käyttöönotossa viime vuoden lopulla suurin hämmästely kohdistui HERE Karttojen ja Navigoinnin puuttumiseen, jonka johdosta ryhdyin käyttämään myös navigoinnissa Windows 10:n Kartat -sovellusta.

Käytön aloituksessa vielä ihmettelin kun ei navigoinnin aikana kuulunut ääniä, vaikka kuinka laitoin ääntä isommalle. Etsin vinkkejä Lumian Ohjeista ja vinkeistä hakusanalla äänenvoimakkuus, jolla löytyi ohjeen aihe Muuta äänenvoimakkuutta (katso yhdistelmäkuvassa alla kaksi ensimmäistä osakuvaa).

Mahtuuko ääntä maailmaan?

Mahtuuko ääntä maailmaan?

Vinkin perusteella sitten säädin myös Median ja sovellusten äänenvoimakkuutta (ilmeisesti olin ne jotenkin saanut pois päältä). Näin vaikeata tämän ei pitäisi olla. Äänenvoimakkuuden säätämisen tulisi olla helposti mahdollista myös Toimintokeskuksen kautta, ellei säätöä ole mahdollista tehdä suoraan sovelluksesta. Mutta, sain kuin sainkin äänet myös kympin Navigointiin.

Hämmästyin hieman, kun HERE Kartat ja Navigointi olivat yhä tallessa kymppiin päivitetyn Lumia 1520:n Aloitusnäytöllä ja ne myös käynnistyivät. HERE:n virallisen ilmoituksen mukaan ne kuitenkin lakkaavat toimimasta 30.06.2016 laitteissa, joissa on Windows 10 Mobile. Windows 8:ssa ne toimivat tuon jälkeenkin, mutta niiden kehitystyö loppuu. Eli uusia ominaisuuksia ei tule HERE:lle myöskään Windows 8:lle kesäkuun jälkeen.

Kartat ja Navigointi saattaa monelle olla kynnyskysymys Windows 10:n käyttökelpoisuutta pohdittaessa. Omassa käytössäni Windows 10:n Kartat toimii moitteetta, tässäkin on mm. ääniohjattu navigointi ja offline -kartat. Ja mukavana yllätyksenä Lumia 950:n Kartoilla tallentamani kohteet olivat valmiina myös kymppiin päivitetyn 1520:n Kartoilla. Sovelluksen ohje löytyy Windows 10 Mobilen aloitusohjeista.

Oma kantani on vahvasti kympin puolesta. Tämä on paljon parempi kuin edelliset versiot.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset