Nokia – mobiililaitteita nimellisesti

Nokia luopui kännyköiden ja tablettien valmistuksesta myytyään kännykkäliiketoimintansa Microsoftille vuonna 2013. Nokian paluu tapahtui vuoden 2014 syksyllä, jolloin julkaistiin taulutietokone Nokia N1. Nokia ei enää valmistanut laitetta itse, vaan sen teki Foxconn.

Slush 2014 -kasvuyritystapahtumassa julkistettu Nokia N1 kuitenkin oli laitteena Nokian suunnittelema ja sen käyttöliittymässä keskeisessä roolissa oli Nokian Z Launcher. Löytyy siis perusteita todeta Nokia N1:n olleen aidosti nokialainen tuote. Oli suuri pettymys, kun N1 ei tullut koskaan myyntiin Suomessa.

Tänään 18.5.2016 Nokia julkaisi ytimekkäästi otsikoidun pörssitiedotteen Nokia allekirjoitti strategisen tavaramerkki- ja patenttilisenssisopimuksen, joka antaa HMD globalille oikeuden käyttää Nokian tavaramerkkiä matkapuhelinten ja tablettien valmistuksessa.

Oikeita nokialaisia

Oikeita nokialaisia

Vastoin tänään ilmestyneitä uutisia Nokia ei tämän sopimuksen myötä ole palaamassa mobiililaitemarkkinoille muutoin kuin nimenä ja brändinä. Näin pörssitiedote:

Nokia allekirjoitti strategisen tavaramerkki- ja patenttilisenssisopimuksen, joka antaa HMD globalille oikeuden käyttää Nokian tavaramerkkiä matkapuhelinten ja tablettien valmistuksessa

Nokia on julkistanut suunnitelman, jonka myötä Nokian tavaramerkki palaa maailmanlaajuisille matkapuhelin- ja tablettimarkkinoille. Strategisessa tavaramerkki- ja patenttilisenssisopimuksessa Nokia Technologies myöntää äskettäin perustetulle suomalaiselle HMD global Oy:lle (HMD) maailmanlaajuisen1 yksinoikeuden Nokian tavaramerkin käyttöön matkapuhelimien ja tablettien valmistukseen kymmeneksi vuodeksi. Sopimuksen perusteella Nokia Technologies saa HMD:ltä sekä tavaramerkkeihin että essentiaalipatentteihin liittyviä rojaltimaksuja Nokian tavaramerkillä myytävistä matkapuhelimista ja tableteista.

HMD on perustettu toimimaan itsenäisenä yhtiönä, joka keskittyy tarjoamaan laajan valikoiman Nokian tavaramerkillä varustettuja peruspuhelimia, älypuhelimia ja tabletteja. HMD julkisti tänään, että täydentääkseen Nokian tavaramerkin käyttöön liittyviä oikeuksiaan, se on sopinut ehdollisesti hankkivansa Microsoftilta oikeuden käyttää peruspuhelimissa Nokian tavaramerkkiä ja tiettyjä muotoiluun liittyviä oikeuksia.

Toisin sanoen tänään on tehty historiaa oikein urakalla kun Microsoft luopuu Nokia -kännyköistä. Microsoftin uutinen kertoo peruspuhelinliiketoiminnan myynnistä otsikolla Microsoft selling feature phone business to FIH Mobile Ltd. and HMD Global Oy. Ostajapuolella tässä sama HMD Global Oy, joka teki Nokian kanssa sopimuksen tavaramerkin käytöstä.

HMD Global Oy?

Entä mikä on tämä pörssitiedotteessa mainittu HMD Global? Asiasta antavat lisätietoa Uusi Suomi, Talouselämä ja Digitoday.  Kyseessä on Suomeen rekisteröity vuonna 2015 perustettu yritys.

HMD:n omassa tiedotteessa kertoo toimitusjohtaja Arto Nummela yrityksen aikovan tuoda markkinoille kokonaisen tuoteperheen Nokia -brändillä:

We will be completely focused on creating a unified range of Nokia-branded mobile phones and tablets, which we know will resonate with consumers. Branding has become a critical differentiator in mobile phones, which is why our business model is centered on the unique asset of the Nokia brand, and our extensive experience in sales and marketing. We will work with world class manufacturing and distribution providers to move quickly and deliver what customers want.

Jää nähtäväksi, ottavatko kuluttajat uudet nokialaiset omakseen. Itse laitan paljon painoa sille, että HMD Global on suomalainen yritys. Tosin ei ole vielä selvillä, kuka tai ketkä omistavat HMD:n omistajiin kuuluvan Smart Connect LP:n,

Talkman

Talkman

Kuoliko Lumia tässä?

Lumia -älykännykät jäävät Microsoftille, jonka tiedotteessa kuitenkin mainitaan pahaenteisesti, että yhtiö aikoo jatkossakin tukea Lumia -kännyköitä ja OEM-kumppanien Windows -laitteita:

Microsoft will continue to develop Windows 10 Mobile and support Lumia phones such as the Lumia 650, Lumia 950 and Lumia 950 XL, and phones from OEM partners like Acer, Alcatel, HP, Trinity and VAIO.

Tiedotteessa siis ei mainita, että Microsoftilta olisi tulossa lisää Lumia -laitteita, tai että huhuissa esiintyneet Surface -kännykät olisivat muuta kuin huhuja. Vaikka vielä ei ole varmuutta siitä, että Microsoft todella olisi jo luovuttanut kännykkävalmistajana, syntyy yhtiön omista tiedotteista vahva vaikutelma asiasta. Microsoft ei suoraan kerro palavasta lautasta, mutta ei paljon puutu.

Tivin tiedusteltua asiaa Microsoftilta, ei vastaus ainakaan hälventänyt epäilyjä. Tivin mukaan Microsoftin Tomi Kuuppelomäki kommentoi Lumioiden tarun mahdollista loppumista toteamalla ettei Microsoft ”kommentoi tulevia roadmappeja sen tarkemmin”. Nyt tällaiselle kommentoinnille olisi todellista tarvetta…

Johtopäätöksiä?

Omalla kohdallani tämän päivän uutiset eivät vielä merkitse yhtään mitään. Pidän erittäin paljon käytössäni nyt olevasta kännykästä Microsoft Lumia 950 XL, jota en ole aivan heti vaihtamassa.

Aion seurata tarkasti HMD Global Oy:n tulevia tekemisiä, etenkin mikäli varmistuu yrityksen olevat suomalainen.

En ole mitenkään erityisemmin kiinnostunut Androidista, joka tulee olemaan HMD:n laitteiden käyttöjärjestelmä. Aion kuitenkin katsoa, onko HMD:n laitteissa jokin oma juju, esimerkiksi Z Launcher tai siitä mahdollisesti edelleen kehitetty innovatiivinen käyttöliittymän osa.

Yhteenvetona voin todeta olevani varovaisen kiinnostunut HMD Globalin tulevasta tuotevalikoimasta. Tällä hetkellä eniten kiinnostaisi tietää Microsoftin suunnitelmat tulevan varalle. Lumioiden kohtalo kertoo karua kieltä siitä, ettei Satya Nadella niiden kohdalla onnistunut, kun ei Windows 10 niitä näillä näkymin pelastanut.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset