Microsoft – kännyköissä ei tilaa ikkunoille?

On ollut kolme syytä suosia Lumiaa. Ensinnäkin suomalaisen työn suuri määrä laitteissa ja ohjelmistoissa. Toiseksi erinomaiset kamerat. Ja kolmanneksi Windows 10 uusine käyttäjä- ja sisältölähtöisine periaatteineen.

Microsoft tiedotti 25.5.2016 mittavista irtisanomisista, jotka kohdistuvat yhtiön älypuhelintuotantoon laite- ja ohjelmistopuolella erityisesti Suomessa. Uutinen löytyy otsikolla Microsoft announces streamlining of smartphone hardware business.

Käytännössä Microsoft luopuu toiveista saada nykyiset Lumiat menestymään, mutta jättää samalla kätensä vapaaksi joskus tulevaisuudessa tuoda kuluttajille kokonaan uusia mobiililaitteita, ehkä myös uusia Lumioita.

Tähänkö Microsoft fokusoi?

Tähänkö Microsoft fokusoi?

Kännyköissä ei ole tilaa ikkunoille?

Microsoft Windows eri versioissaan ei oikeastaan koskaan ole ollut täysin valmis kännyköiden käyttöjärjestelmäksi.

Windows Mobile menestyi kohtalaisesti ja huippu osui vuoteen 2007. Sen suosion laannuttua Microsoft yritti Windows Phone -käyttöjärjestelmällä. Windows Phone on pärjännyt monissa maissa hyvin ja on 8.1 -versiona edelleen useissa Lumioissa tuorein vaihtoehto. Omasta mielestäni Nokia Lumia 1520 Windows Phone 8.1:llä on tuon maailman huippu.

Vuonna 2015 tuli kännyköille Windows 10 Mobile. Odotukset olivat korkealla, kymppi nimittäin toimii ja pärjää hienosti taulutietokoneissa ja tavallisissa pöytäkoneissa. Mutta kännyköissä yhdenmukainen ja sulava käyttökokemus ei riittävän aikaisin toteutunut, koska vuoden 2015 lopulla Windows 10 Mobile oli pahasti kesken.

Ensimmäiset laitteet, joissa jo valmiiksi oli Windows 10 Mobile asennettuna, eivät keskeneräisyydestä johtuen edes kunnolla kerenneet tärkeille joulumarkkinoille (Lumia 550, 950 ja 950 XL). Nyt Windows 10 Mobile toimii jo hyvin, mutta vahinko tapahtui viime vuonna ja käsitys ongelmista elää yhä.

Siirtyminen kännykässä valmiista kasista keskeneräiseen kymppiin risoi monia käyttäjiä ja näkyi myös teknologiasivustojen arvioissa. Asiaa ei auttanut uusien Lumioiden erinomaisuus laitteina, koska nykyisten laitteiden ollessa keskimäärin korkeaa tasoa, vaikuttaa käyttökokemukseen eniten käyttöjärjestelmän ja sovellusten käyttöliittymän toimivuus.

Kartat… voi Juutas sentään…

Konehuoneen pojilta saamieni tietojen mukaan vaatimattomalle blogilleni tullaan hakukoneiden (esim. Bing ja Google Search) kautta hakutermien mukaan ryhmitellen eniten erilaisilla yhdistelmillä sanoista ”lumia”, ”kokemuksia”, ”navigointi”, ”navigaattori”, ”kartat”, ”950”, ”550” ja ”ääninavigointi”. Hakutermeistä johtuen ylivoimaisesti suosituin kirjoitukseni on Microsoft – Lumia 950 XL Navigointi.

Mistä tämä kertoo? Ei kirjoituksen laadusta, vaan siitä, että Microsoft hoiti siirtymän Heren Kartoista ja Navigoinnista Windows 10:n Karttoihin erittäin huonosti. Käyttäjät eivät usein edes tiedä, että Kartat sovelluksessa on ääniohjattu navigointi offline -karttoineen.

Tämän sekavan tilanteen taustalla on tietenkin Heren päätös jättää sovelluksensa tekemättä Windows 10:lle. Lumia -kännyköiden käyttäjiltä poistui tässä erittäin tärkeä sovellus. Käyttäjiä ei kunnolla autettu siirtymävaiheessa, mikä näkyy edelleen käyttäjien epätietoisuutena.

Tällainen epätietoisuus on erityisen harmillista, kun Windows 10 Kartat sinällään on loistava sovellus myös navigointiin. Ihmiset vain eivät sitä vieläkään tiedä.

Tarvitseeko niitä itse tehdä?

Microsoftin oma viestintä on antanut julkisuuteen monenlaisille tulkinnoille alttiita lausuntoja, mikä ei ainakaan edistä mahdollisuuksia jatkaa kännykkävalmistajana. Yleisin tulkinta on, että Microsoft laittoi rukkaset naulaan.

Mutta. Kuten Microsoftin kilpailijat Nokia mukaan lukien ovat osoittaneet, ei omia mobiililaitteita tarvitse valmistaa itse. Siksi on ennenaikaista väittää oman kännykkävalmistuksen lopettamisen merkitsevän luopumista niiden suunnittelusta ja tuotannosta jatkossa.

Ehkä Microsoft aikoo seurata Applea? Rahassa mitaten Apple on maailman menestyksekkäin mobiililaitevalmistaja ja teettää iPhone -kännykkänsä alihankkijalla (Foxconn). Tällainen malli sopii hyvin erityisesti silloin, kun tuotantomääriä on vaikeata ennakoida.

Tietokone puhetoiminnallisuudella

Kuten aiemmin totesin kirjoituksessani Microsoft – Lumiasta Surface, Lumia on puhelin. Surface on tietokone. Microsoftin suunnitelmista ei ole varmuutta, mutta nähdäkseni olisi luontevaa lähteä kehittämään pientä Surface -tietokonetta, jolla voi soittaa puheluita.

Ei pitäisi liikaa miettiä mikä on nykyään mahdollista, vaan tulisi ennakoivasti pohtia miten asiat voisivat olla. Jos käytössäni on Windows 10 vaikkapa pöytätietokoneella, tabletilla ja kahdella kännykällä, pitäisi yksi SIM-kortti (tai mikä puhelusopimus se lähitulevaisuudessa onkaan) riittää, jotta voin soittaa millä tahansa näistä laitteista.

Uusimpien Surface -laitteiden mainio menestys ja joulumarkkinoille 2015 keskeneräisinä tulleiden Lumioiden karu tilanne osoittaa selkeästi, että mahdollisesti joskus tulevan Surface -kännykän on oltava täysin valmis jo silloin, kun kuluttajat saavat sen käsiinsä.

Näkemykseni brändeistä löytyy aiemmasta kirjoituksestani Microsoft – Lumiasta Surface?

Olen kohderyhmää

Entä miten Microsoftin epäselvä linjaus vaikuttaa minuun henkilökohtaisesti? Ei ainakaan vielä mitenkään. Joka tapauksessa, kuulun tähän Microsoftin uutisessa mainittuun kohderyhmään (boldaus lisätty):

“We are focusing our phone efforts where we have differentiation — with enterprises that value security, manageability and our Continuum capability, and consumers who value the same,” said Satya Nadella, chief executive officer of Microsoft. “We will continue to innovate across devices and on our cloud services across all mobile platforms.”

Microsoft siis jatkaa laitteissakin, mutta ovatko laitteet kännyköitä, niiden lisälaitteita, vai jotakin muuta? Tiedotteessa ei puhuta mitään Lumiasta tai Surfacesta, joten paljon asioita on yhä auki. Selvää on vain se, että Microsoftin oli pakko tehdä jotakin.

Mikäli Microsoft todella aikoo kohdentaa huomionsa kohderyhmään, johon kuulun, voin olettaa tulevaisuudessa saavani yhä parempia tuotteita ja yhä parempaa palvelua. Niin, ja jos Surface -kännykkä tulisi kuluttajille esimerkiksi syksyllä 2017, olisin silloin luultavasti valmis sellaisen hankkimaan. Ainakin siihen saakka pärjään loistavasti nykyisellä Lumia 950 XL -puhelimellani.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset