Microsoft – Kartat ja navigointi

Microsoft on uudistanut Kartat -sovelluksensa täysin. Käyttäjien antamaa palautetta on todella kuunneltu. Windowsin Kauppa kertoo tuoreimman version tehdyn kokonaan uusiksi ja sisältävän seuraavia ominaisuuksia:

  • Eri haut näkyvät pienennettävissä välilehdissä, mikä selkeyttää näkymää
  • Parannetussa ääniopastuksessa on suurempi teksti, joka on helpompi lukea yhdellä vilkaisulla
  • 3D-kaupunkeihin on lisätty haku, eli sinun ei tarvitse enää etsiä haluamaasi kaupunkia vierittämällä
  • Suosikeissa on nyt merkintöjä, ja ne ovat aina mukanasi, vaikka kirjautuisit ulos
  • Puhelinversion uuden ulkoasun ansiosta pääset helpommin haluamaasi kohtaan, kuten hakuun, reittiohjeisiin ja suosikkeihin
  • Hakutulokset näkyvät nyt suoraan kartalla, joten saat selkeämmän kuvan tuloksista
  • Uudet opastetut julkisen liikenteen reittiohjeet ilmoittavat, kun sinun pitää jäädä pois bussista
  • Lähellä olevien paikkojen haun algoritmien parannusten ansiosta saat parempia tuloksia entistä lähempää
  • Tuo puhelimessa HERE-sovelluksiin tallentamasi suosikit

Käytännössä uudistukset tekevät Kartoista aiempaa versiota huomattavasti paremmin navigointiin soveltuvan. Käyttöliittymä on yksinkertaistettu, eikä perinteistä vasemman yläkulman valikkoa enää ole, vaan keskeiset toiminnot käynnistetään helposti alaosan pienistä pikakuvakkeista. Yhdistelmäkuvassa alla näkyy kuinka navigointi on mahdollista aloittaa helposti heti sovelluksen käynnistyttyä (kuvat ovat kännykästä Lumia 950 XL).

Kartat

Kartat

Napsautin ensin karttavalinnat näkyviin, tarkistin ja suljin ne (toinen osakuva). Seuraavaksi napsautin Reittiohjeet -pikakuvaketta (kuvakkeiden Hae ja Suosikit välissä), jolloin pääsin asettamaan kohteeksi Panttitalon Vohvelikahvilan. Neljännessä osakuvassa kohde on asetettu ja reitti arvioitu. Tässä vaiheessa ääniohjattu navigointi käynnistyy Aloita -toiminnolla.

Ja niin sitä mennään…

Karttojen uudessa versiossa ohjeet näkyvät todella selkeästi ikkunan yläosassa (katso yhdistelmäkuva alla). Kartan saa myös kallistettua kätevästi. Oikealla alhaalla näkyvästä -kuvakkeesta ilmaantuvista lisätoiminnoista löytyy mm. tarkempi reittiohjeluettelo (neljäs osakuva).

Navigointi

Navigointi

Uusi Kartat on enemmän muiden navigointisovellusten kaltainen ja siksi helpommin omaksuttavissa. Edellinen versio pyrki olemaan universaalien sovellusten periaatteiden mukainen, mikä ei kaikilta osin toiminut. Uudella versiolla tärkeimpään tehtävään, eli navigointiin pääsee aiempaa helpommin.

Navigointi on nyt muutenkin paremmin toteutettu, kun käytettävyyttä on merkittävästi lisätty kasvattamalla yläosan suuntanuolta ja ohjetekstiä. Arvioitu kesto, perille saapumisen aika ja kilometrit ovat selkeästi näkyvissä. Myös uusi värimaailma on miellyttävä.

Universaali sovellus?

Aiempi Kartat näytti enemmän muiden Windows -sovellusten kaltaiselta universaalilta sovellukselta. Nyt heräsikin kysymys, että miltä Kartat näyttää Jatkumon (Continuum) kautta katseltuna. Samalta näyttää kuin kännykän omalla näytöllä, paitsi leveämmältä, kun näytön pinta-alaa on kännykkään yhdistetyllä näytöllä huomattavasti enemmän.

Kartat Jatkumossa

Kartat Jatkumossa

Koska uusi Kartat edelleen toimii myös Jatkumossa, on kyseessä aito universaali sovellus. Ulkoasultaan Kartat kuitenkin on selkeästi sovitettu kännykässä käytettäväksi ja navigointi sujuukin nyt aiempaa helpommin.

Eräs kaipaamani toiminnallisuus ei kuitenkaan näyttäisi olevan mukana. Kun lisään Karttoihin suosikkeja tietokoneen Windows 10:llä, olettaisin niiden ilmaantuvan myöskin kännykän Karttojen suosikkeihin. Ainakaan toistaiseksi näin ei ole tapahtunut.

Entä jos kaikki tuntuisi olevan kunnossa, mutta mitään ei kuulu navigoinnin aikana? Tarkista äänenvoimakkuus. Lumian Ohjeista ja vinkeistä löytyy hakusanalla äänenvoimakkuus ohjeen aihe Muuta äänenvoimakkuutta (katso yhdistelmäkuvassa alla kaksi ensimmäistä osakuvaa).

Mahtuuko ääntä maailmaan?

Mahtuuko ääntä maailmaan?

[Kirjoitusta on muokattu 08.10.2016] Lisäsin ohjeet  navigoinnin äänenvoimakkuuden tarkistamisesta.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset