Microsoft – Windows 10 Event

Yhdysvaltain New Yorkissa pidettiin tänään Microsoftin Windows 10 Event. Kantava teema oli 3D, eli kolmiulotteisuus. Microsoft kertoi kolmiulotteisuuden merkityksestä ja sen ilmenemisestä yrityksen tuotteissa.

Yhtiön virallinen tiedote löytyy otsikolla Microsoft introduces Surface Studio and the Windows 10 Creators Update ja uutinen Empowering a new wave of creativity with the Windows 10 Creators Update and Surface Studio. Tämän kirjoituksen kuvat ovat peräisin tapahtuman videotallenteelta.

Windows 10 Creators Update

Heti aluksi Terry Myerson kertoi loistavia uutisia Windows 10:n käyttäjille. Keväällä 2017 on tulossa suuri ilmainen päivitys Windows 10 Creators Update, joka jo nimeään myöten alleviivaa suuntautumista kohti luovuutta ja luovia ihmisiä.

Teema on sama, jota Apple on menestyksekkäästi käyttänyt jo vuosikaudet. Microsoft kilpailee Applen kanssa samoista asiakkaista samoilla aseilla, vaikka ei sitä toki ääneen sanonutkaan. Applen elitismin sijaan Microsoft kuitenkin painottaa meidän jokaisen olevan luova henkilö, joka tarvitsee asianmukaiset välineet luovuutensa esille saattamiseen.

3D – kolmiulotteisuus

Windows 10 Event oli sovellusten ja laitteiden suurta juhlaa. Suuri yleisö epäilemättä kiinnittää suurimman huomion laitteisiin, mutta varsinaisia tähtiä olivat mielestäni sovellukset.

Megan Saunders puhui luovuudesta ja mitä Microsoft sillä ymmärtää. Luodaan kolmiulotteisesti, saavutetaan enemmän useamman ulottuvuuden takia ja 3D on kuulemma meitä jokaista varten. Megan esitteli kuinka kännykällä skannataan kolmiulotteinen kuva hiekkalinnasta ohjelmalla Windows Capture 3D ja muunnetaan se digitaaliseksi muistoksi.

Microsoft Windows Capture 3D

Microsoft Windows Capture 3D

Hiekkalinna pääsi jatkokäsittelyyn vanhan perusohjelman uudessa versiossa Windows Paint 3D. Kolmiulotteinen hiekkalinna tuotiin Painttiin yhtenä kuvaobjektina ja netistä haettiin lisää objekteja. 3D-taiteen jakamisen helppous saatiin myös esitellyksi.

3D on ilmaisun uutena tehokeinona eri sovelluksissa. Esimerkiksi PowerPointissa on mahdollista pyöritellä 3D-objekteja kaksiulotteisiksi kuviksi ja kolmiulotteisiksi animaatioiksi. Heather Alekson esitteli PowerPointin 3D-ominaisuuksia ja vakuutti sisällön heräävän eloon.

Kännykällä skannattu ja Paintilla muokattu hiekkalinna oli esityksen tähti. Taj Reid demosi kuinka HoloLensillä käsitellään samaa hiekkalinnaa virtuaalitodellisuudessa: Paintissa tehty 3D-elementti tuotiin hologrammina HoloLensin Edge-selaimesta.

Hiekkalinna HoloLensissä

Hiekkalinna HoloLensissä

Hiekkalinna oli vain digitaalinen muisto. Monen liikemiehen mielestä asiaan päästiin luultavasti vasta siinä vaiheessa kun Taj esitteli oletettavasti kehityksen alkuvaiheessa olevaa vaikkapa verkkokaupan tuote-esittelyyn sopivaa esimerkkiä: Edge-selaimella tutkitaan verkkokaupassa tuotteita, joista minkä tahansa voi ”ottaa” tarkempaan tutkintaan.

Demossa Taj ”otti” tuolin hologrammina lattialle, jolloin sitä oli mahdollista tarkastella joka puolelta. Ei ole todellistakaan, kuinka montaa todellisuutta tässä olikaan, ainakin todellisuutta, virtuaalitodellisuutta, lisättyä todellisuutta, rikastettua todellisuutta ja sekoitettua todellisuutta.

Mitä seuraavaksi? 3D-selfiet ilman muuta… katsoja voi sitten pyöritellä vähäpukeista nettijulkkista monen akselin ympäri…

Tuote-esittely HoloLensillä

Tuote-esittely HoloLensillä

Kaiken keskellä ihmiset

Pelaamisesta puhuttiin mielestäni liiankin kauan. XBOX, Jenn McCoy, Game Broadcasting for Windows 10. Custom tournaments. Ei näistä tämän enempää…

Kolmiulotteisuuden ohella keskeinen teema oli näkemys ihmisistä kaiken keskellä. Tästä saarnasi Allison O’Mahoney. Ihmiset ovat Windowsin keskiössä ja tulevan päivityksen myötä tärkeimpiä ihmisiä on mahdollista priorisoida niin, että heille on helppo jakaa sisältöä, eivätkä heidän viestinsä enää huku informaatiotulvaan.

Käyttäjä voi määritellä henkilöitä tärkeiksi, jolloin nämä näkyvät kuvana Windowsin Tehtäväpalkissa (katso kuva alla). Näille henkilöille on helppo jakaa sisältöä esimerkiksi vetämällä dokumentti suoraan henkilön kuvan päälle, jolloin avautuu alla näkyvä ikkuna jakamisen viimeistelemiseksi.

Microsoft Windows MyPeople

Microsoft Windows MyPeople

Kyseessä on Microsoftin uusi ihmiset ennen sovelluksia -politiikka. Tärkeiden ihmisten viestit myös tulevat aiempaa huomattavasti paremmin esille. Kun uusi viesti saapuu, se näkyy selkeästi henkilön kuvan kanssa (olettaen, että henkilölle on määritelty kuva). Käyttäjä voi myös valita yhteyssovelluksen, jolla viestittelyä jatketaan.

Laitteet?

Tilaisuuden suosituin henkilö oli epäilemättä Panos Panay, joka riensi lavalle aplodien saattelemana. Uudet laitteet olivat Surface-laitteita ja niiden lisävarusteita.

Surface Book i7 ja Surface Studio ovat luovuuden välineitä, ja kalliita sellaisia. Panos vakuutti näiden laitteiden auttavan toteuttamaan ideoita. Nämä ovat ammattilaisille ja luoville henkilöille. Kuvassa alla näkyvät ammattilaisen käytössä Microsoft Surface Studio, Surface Pen ja Surface Dial.

Microsoft Surface Studio ja Dial

Microsoft Surface Studio ja Dial

Erityisen kiinnostava on Surface Dial, jota voi joko pitää kädessä tai asettaa näytölle. Dialin avulla suoritetaan helposti toimintoja, jotka tähän saakka ovat vaatineet monipolvista puikkelehtimista erilaisissa valikoissa. Yhdessä nämä ovat uusi tapa työskennellä, uusi työpöytä.

Lopuksi Satya Nadella lateli tuttuja periaatteita voimauttamisesta ja mahdollisuuksista. Aiemmin tekniikka kuulemma oli lähinnä sisällön kuluttamista, nyt luovuutta varten. Ihmiset tulevat kuluttajista myös tuottajiksi samalla kun sekoitettu todellisuus demokratisoidaan.

Itse en ole aivan valtavan kiinnostunut kaikesta tästä kolmiulotteisuudesta. Innostavaa sen sijaan on Microsoftin pyrkimys vähentää sovelluskeskeisyyttä ja lisätä ihmisten ja tehtävien merkitystä. Tämä näkyy tärkeiden ihmisten ilmaantumisena työpöydän Tehtäväpalkkiin ja Surface Studion taipumisena taiteilijan työpöydäksi.

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset