Jolla – Iijoki 2.1.0.9

Jolla Oy laittoi tänään Sailfish -päivityksen Iijoki 2.1.0.9 varhaisjakeluun laitteille Jolla 1, Jolla C ja Jolla Tablet. Kuvaukset uuden version sisällöstä löytyvät TJC:ltä yleisemmällä tasolla [release notes] 2.1.0/Iijoki ja yksityiskohtaisesti [changelog] 2.1.0/Iijoki.

Jollan virallisella blogilla tiedot uudesta versiosta löytyvät kirjoituksesta Sailfish OS 2.1.0 now available to early access for Jolla devices.

Iijoki

Iijoki

Teknisiä uudistuksia

Jollan tiedotteen mukaan päivityksessä tulee mukana useita teknisiä uudistuksia. Kenties merkittävin on tuki 64-bittiselle ARM -arkkitehtuurille. Mukana on myös uusin BlueZ (5.43) bluetoothille, mutta disabloituna (kehittäjät voivat avata kehittäjätilassa).

Nämä uudet asiat siis eivät juuri nyt vaikuta millään tavalla kännykän käyttöön, mutta valmistelevat Jollaa tulevaa kehitystä varten.

Käyttöliittymä

Eräs varmasti kaivatuimmista uudistuksista on mahdollisuus valita käyttöliittymän tekstin koko. Valintoja on kolme: normaali, suuri ja erittäin suuri. Tämä tarkoittaa parempaa tukea erilaisille näytöille ja silmille. Käyttäjä voi nyt mukauttaa käyttöliittymää itselleen sopivaksi. Henkilökohtaisesti toivon lisää erilaisia käytettävyyteen vaikuttavia säätömahdollisuuksia.

Tekstin koko säädetään Näytön Asetuksista (katso kuva alla). Uusi valinta tulee heti voimaan. Kuvassa olen valinnut suuren tekstin, jolloin muutos näkyy yhdistelmäkuvan neljännessä osakuvassa.

Käyttöliittymän fontti

Käyttöliittymän fontti

Kamera

Kameran käytettävyys on parantunut olennaisesti. Enää ei ole erillisiä tarkennusvalintoja, vaan automaattinen tarkennus on aina oletusmoodi.

Käyttäjä voi tarkentaa valittuun kohteeseen näyttöä koskettamalla (katso kuva alla), josta tarkennus palautuu automaattiseen 10 sekunnin tauon jälkeen. Äärettömään ei enää tarkenneta. Tämä uusi tapa tuntuu heti oikealta ja helpolta.

Iijoki - kamera

Iijoki – kamera

Selain

Jollan oma selain on saanut uuden erittäin hyödyllisen ominaisuuden: käyttäjä voi valita sisältöä ja kopioida sen leikepöydälle, sekä suorittaa muita toimintoja.

Yhdistelmäkuvassa alla olen ensimmäisessä osakuvassa koskettanut tekstiä ”Jolla” ja pitänyt sormea hetken paikoillaan, jolloin sana tuli valituksi ja siniset valintakohdistimet ilmaantuivat. Seuraavaksi vedin toisen valintakohdistimen siten, että valituksi tuli ”Jolla @ Mobile World Congress 2017”.

Iijoki - Selain

Iijoki – Selain

Tekstin valinnan yhteydessä selaimen alareunaan ilmaantui toimintopalkki, jossa kolme toimintoa: Jaa, Etsi ja Peruuta. Jakaminen antaa ensin valita miten jaetaan. Valitsin sähköpostin, jolloin pääsin kirjoittamaan uutta viestiä ja valittu teksti oli viestin sisältönä. Etsi -toiminto suoritti Google-haun valitulla tekstillä (kolmas osakuva). Peruuta poistaa valinnan ja piilottaa toimintopalkin.

Valittu teksti on kopioitu leikepöydälle, joten sen voi luonnollisestikin liittää vaikkapa Muistiinpanoihin (neljäs osakuva),

Early access

Lyhyesti kertauksena, että varhaisjakelupäivityksiä saavat ne, jotka ovat Jolla -tilillään kohdassa Early access to Sailfish OS releases merkanneet valinnan Yes, sign me up for early Sailfish OS releases (katso kuva alla).

Early access

Early access

Upgrade version history

  • 2017-02-08: 2.1.0.9 Early access release for Jolla 1, C and Tablet

Teidän nöyrin,

P.Tärkeä

Mainokset